Najbrži doručak: Proteinski sendvič od tri namirnice


doručak-banana-maslac_od_kikirikija
Želite li pojesti nešto fino i brzo ujutro, idealan je sendvič s bananom i maslacem od kikirikija. Riječ je o kombinaciji koja se brzinski priprema, a koja lijepo zasićuje te daje dovoljno energije za obavljanje jutarnjih aktivnosti.

Postupak je vrlo jednostavan: jednu ili dvije kriške kruha namažite s nešto maslaca od kikirikija te sve zajedno prekrijte kriškama banane. Po želji na vrh sendviča možete dodati žličicu meda, malo cimeta u prahu, sjemenke konoplje ili lana te orašasto voće.

Banana je odličan izvor kalija koji snižava visoki krvni tlak, a sadrži i značajne količine vitamina A te prehrambenih vlakana koji reguliraju probavu.

Maslac od kikirikija je pak izvrstan izvor dobrih masnoća i bjelančevina. No pripazite da kupujete maslace napravljene isključivo od orašastih plodova i eventualno malo soli. Izbjegavajte one s dodatkom ulja, masti i procesiranih šećera. Dakako, maslac možete napraviti i sami u dobrom blenderu ili sjeckalici.

Zbog kaloričnosti namirnice – u 100 grama maslaca od kikirikija može se naći i do 680 kalorija, ali i zbog visokog postotka masnoća ograničite se na jednu do dvije žlice maslaca ili 15 do 30 grama po danu.

Ako za sendvič upotrijebite kvalitetan integralni kruh, tijelu ćete podariti i znatnu količinu ugljikohidrata koji vam daju energiju za nove radne pobjede. Naravno, možete se poslužiti i proteinskim kruhom te tako dodatno pojačati unos bjelančevina u organizam.

Ako pak ograničavate unos ugljikohidrata, odustanite od kruha. Bananu prerežite napola te maslac namažite direktno na voće. Ovo možete biti i dobar međuobrok ili fin zalogajčić prije odnosno nakon vježbanja. Dobar tek!
zadovoljna.hr

Vaša destinacija za najnovije modne trendove, horoskop, ukusne recepte, zdraviji i ljepši život i još mnogo toga jer #MItoTAKO