Evo kako smanjiti bore na licu na prirodan način


Bore na licu i to najviše u predjelu obraza, čela, oko očiju i usana počinju biti izraženije nakon tridesete godine života. U zavisnosti od načina života, nekome se sitne bore javljaju ranije, a nekome kasnije. ZdraviJa je istražila kako možete na prirodan način usporiti starenje kože na licu.

Kako usporiti starenje kože lica?
lako je starenje kože nemoguće zaustaviti, pravilna njega lica i pažljiv izbor antiejdž proizvoda znatno ublažava tragove godina. Zato je jako važno djelovati iznutra. Pravilna ishrana i lagana fizička aktivnost, uz upotrebu prirodnih antiejdž preparata, čine prava mala čuda.

Rezultati istraživanja koje je objavljeno u magazinu “British Journal of Sports Medicine” pokazaii su da višečasovno sjedenje ubrzava starenje kože lica. Potrebno je da obavezno pojačajte fizičku aktivnost, ne provodite vrijeme ispred televizora i računara, a na poslu češće pravite pauze i prošetajte po prostoriji i redovno radite čučnjeve. Na ovaj način možete podmladiti organizam pa će se bore na licu, čelu i oko očiju pojaviti znatno kasnije.

Međutim, nije ni sve u fizičkoj aktivnosti. Odmor je podjednako važan. Istraživanja su pokazala da ljudi koji dovoljno spavaju izgledaju mnogo mlađe od vršnjaka koji muku muče sa nesanicom, te mnogo rjeđe imaju vidljive bore oko očiju.

Kako se hraniti?
Konzumaciju gotove hrane, vještačkih aroma i fruktoze svedite na minimum, a jedite više zelene salate, kupusa, celera, jabuka, bobičastog voća i ostalih namirnica koje obiluju flavonoidima. Zahvaljujući tome, rezultati će vam biti mnogo bolji i što je najvažnije vidljivi u kratkom vremenskom roku.

Važno je unositi u organizam dovoljno tečnosti, najbolje dva do tri litra vode ili nezaslađenih biljnih čajeva da biste preventivno djelovali na bore na licu, čelu i oko očiju.

Rižino vino
Ako ga pijete ili nanosite na kožu, prevenira oštećenje epiderma usljed izlaganja ultravioletnim sunčevim zracima i spriječiće prerano starenje kože, te će bore na licu biti vidljive puno kasnije.

Prevencija od UV zračenja
Ultravioletni zraci ubrzavaju starenje kože jer podstiču lučenje enzima koji razgrađuju kolagen. Nutricionisti predlažu da se hranite namirnicama koje pomažu očuvanje kolagena ili čak podstiču njegovu veću proizvodnju. To su losos, tofu, soja, špinat, ćuretina i borovnice.

Masaža lica
Masaža lica poboljšava cirkulaciju, budi uspavane mišiće i odlično učvršćuje kožu. Zato se već sad bacite na posao i uklonite sve vidljive bore na licu:

·        Jagodice kažiprsta, srednjih, domalih i malih prstiju postavite na sredinu čela i počnite masažu.
·        Srednje snažnim kružnim pokretima povlačite prste desne ruke ka desnoj sljepoočnici, a prste lijeve – ka lijevoj. Kad dođete do njih, promijenite taktiku – desetak puta istapkajte krug oko očiju (regiju od obrva do jagodične kosti) krećući se u smjeru kazaljke na satu.
·        Zatim vrhovima kažiprsta pređite od nosa do spoljašnjih strana obraza, lagano rastežući kožu. To činite postupno – red po red!

Piling
Potrudite se da barem dva puta u mjesecu priuštite sebi tretman čišćenja, jer će detaljan piling lica vratiti vašoj koži zategnutost i mladalački sjaj. Evo kako da to uradite same:

·        Pomiješajte dvije pune kašike izmrvljenog ruzmarina, četvrtinu šolje morske soli, četvrtinu šolje ulja od kokosa, kašičicu soka od limuna i kašiku domaćeg meda. Nanesite na vlažnu kožu nakon tuširanja, dobro istrljajte pa isperite mlakom vodom.

Prirodne kreme i ulja
Činjenica je da su domaće kreme za bore oko očiju puno zdravije, jer su napravljene od prirodnih preparata i daleko su bezbjednije za vašu kožu.

Evo i liste najljekovitijih biljaka koje će spriječiti prerano starenje kože:

·        Korijen čička povećava sintezu kolagena i pegla bore na licu.
·        Astragalus stimuliše proizvodnju hijaluronske kiseline.
·        Divlji jam zaustavlja degradaciju kolagena.
·        Mirođija i sečuanski biber povećavaju elastičnost kože.
·        Gotu kola i cimet utiču na sintezu kolagena. Pored toga, cimet ima antigljivično i antibakterijsko dejstvo i omekšava kožu.
·        Sok od aloje suši i zateže kožu, kao kurkuma i sladić.

Iako su masna, ulja mogu poboljšati hidrataciju kože. Bademovo ulje je odličan osvježivač za suvu kožu. Brzo se apsorbuje i sprečava gubitak vlage, a pomaže pri smanjivanju podočnjaka nastalih od umora. Bogato je vitaminom E koji usporava pojavu bora.

Ulje jojobe zaglađuje bore i čuva kožu od prijevremenog starenja. Izvrsno hidrira kožu, stabilizuje Ph kože, te je regeneriše. Brzo i duboko prodire u kožu.

Ulje noćurka idealno je za njegu kože koja je suva, oštećena i sklona borama. Smanjuje crvenilo i bore. Nakon upotrebe koža je zaglađena i svilenkasta.

Ulje košpice marelice vrlo je slično bademovom ulju. Bogato vitaminima i mineralima. Dobro je za njegu kože lica, naručito suve i osjetljive kože, preuranjeno ostarjele kože i kod upalnih procesa kože. Omekšava, hrani i regeneriše kožu.

Savjet plus: Napravite čaj od ruzmarina, kamilice i lavande, izlijte ga u kalup za led i odložite u frižider. Kockicama svako jutro masirajte lice, od brade prema čelu, zatim se umijte toplom vodom.

Tako ćete ubrzati cirkulaciju, pospješiti dotok kiseonika do ćelija obraza i kapaka te ublažiti podbulost. Ujedno ćete se pilingovati i vratiti tenu prirodnu svježinu i ublažiti bore na licu, naročito oko očiju.

Domaća maska za zatezanje bora
Da biste zategnuli lice i usporili nastanak bora, obavezno napravite ove maske:

·        Pomiješajte kašiku meda, jedan bjelanjak i kašičicu glicerina. Dodajte malo brašna, tek toliko da se smjesa pretvori u pastu koja se lako nanosi na lice i vrat. Namažite na kožu, držite desetak minuta, pa isperite mlakom vodom.
·        Odličan način da podmladite kožu je i maska od jogurta, meda i papaje. Pomiješajte sastojke i nanesite na lice. Isperite nakon dvadeset minuta.

Nadamo se da smo vam ovim savjetima pomogli da se odlučite za zdravu i prirodnu njegu vašeg lica, koji će učiniti vaše lice svježim, hidriranim, a sasvim sigurno će odložiti nastanak prvih bora.
zdravija.com

JOURNAL DE LUXE... AUTENTIČAN. PROVOKATIVAN. PRIČA ZA SEBE!