ARONIJA: Voće koje morate početi konzumirati



ANTIOKSIDANT-ARONIJA-LJEKOVITO_BILJE-ZDRAVLJE-SOK_ARONIJE-VOĆE
Aronija je blago prirode, prepuna korisnih i kvalitetnih sastojaka, sadrži izuzetne količine antioksidanata i s razlogom se naziva supervoće

Bobice aronije (Aronia melanocarpa) su male, tamne bobice koje sve više postaju popularne zbog svojih ljekovitih svojstava. Smatraju se jednim od najbogatijih izvora antioksidanata i korisnih sastojaka koji služe u očuvanju zdravlja. Aronija je porijeklom iz Sjeverne Amerike, ali se uzgaja u svim dijelovima svijeta, uključujući čitavu Evropu. Indijanci su ih tradicionalno koristili kao lijek protiv prehlade, a nakon eksplozije u Černobilu, korištena je za ublažavanje posljedica radijacije. Bobice su trpkog ukusa i imaju učinak isušivanja usta, pa se uglavnom koristi za izradu sokova, džemova, sirupa ili za čaj. Dostupne su svježe, smrznute, osušene i u obliku praha.

Aronija ima malo kalorija i puno prehrambenih sastojaka, a sadrži mnogo vlakana, vitamina C i mangana. Također su bogate folatima, željezom, te vitaminom A i E. Osim toga, ona je izvrstan izvor korisnih antioksidanata. Ovi spojevi pomažu u zaštiti vaših stanica od štetnih slobodnih radikala i sprječavaju degeneraciju zdravih stanica u ljudskom tkivu i krvnoj plazmi. Usporava i proces starenja organizma, za šta su zaduženi antocijanini (koji bobicama daju tamnoplavu do crnu boju), tanini i vitamini A i E. Aronija je i do šest puta bogatija antioksidantima od brusnice i ostalog bobičastog voća.



 Mnogo je razloga zbog kojih se aronija naziva supervoćem i zbog kojih biste je trebali početi svakodnevno konzumirati. Ovo su samo neke od  dobrobiti aronije:

Odličan izvor antioksidanata
Sprječava bolesti srca i krvnih žila
Reguliše krvni pritisak
Štiti zdravlje urinarnog sistema
Stimuliše rad štitnjače
Ima antiupalna svojstva
Pomaže u očuvanju moždanih stanica
Reguliše šećer u krvi
Jača imunitet
Poboljšava probavu
Pospješuje izlučivanje teških metala iz organizma
Poboljšava vid i kvalitetu kože
Aroniju često susrećemo u sokovima, čajevima ili kao sastojak u džemovima. Također ih možete konzumirati svježe ili sušene kao zdravu grickalicu. Njen sok možete kombinovati sa sokovima drugog voća, kako biste napravili zdrav i osvježavajući napitak. Možete je dodati u muffine, kolače i torte, ili od nje sami napraviti ukusan džem. Bitno je naglasiti da aronija, u svakom obliku konzumacije, zadržava skoro ista svojstva.

Aroniju vrlo lako i sami možete uzgojiti. Ona je vrlo izdržljiva biljka koja podnosi velike hladnoće. Plodovi joj dozrijevaju u avgustu ili septembru, ali pošto bobice ostaju na biljci i ne kvare se, branje se može produžiti i na dva mjeseca. Ona ne zahtijeva upotrebu pesticida, zato se smatra 100% ekološkom biljkom. Uspijeva na skoro svim vrstama tla, osim što ne podnosi sušu. Osim što ćete u svom vrtu imati super zdravu voćku, njen dekorativan grm će ga i uljepšati.

Evo kako sami možete napraviti sok od aronije:



Sastojci:

300 g svježih bobica aronije
750 ml vode

Priprema:

U blender ubacite aroniju i vodu, pa sve dobro izmiksajte, dok se potpuno ne sjedine. Potom smjesu izlijte u lonac i kada prokuha, smanjite temperaturu i kuhajte još 5 minuta. Sok procijedite kroz cjediljku, a po želji možete ubaciti i zaslađivač po želji, ali može i bez njega. Sok ulijte u staklene boce i čuvajte ga na hladnom mjestu.

Sok od aronije je snažan antioksidant i nije ga potrebno piti u velikim količinama. Dovoljno je dnevno popiti 1/3 dl. U slučaju nekog zdravstvenog problema, pijte tri puta na dan 1/3 dl prirodnog soka od aronije. Najbolje ga je popiti 30 minuta prije obroka, kako bi se maksimalno iskoristila njegova ljekovita svojstva.
soeursmagazine.com

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...