8 neverovatnih stvari će se desiti organizmu ako svaki dan popijete čašu jogurta!


jogurt-zdrave_bakterije-zdravlje-mršavljenje-visom_pritisak-osmijeh
Jogurt je kod mnogih ljudi među omiljenim mlečnim napitkom koji ima blagotvorno dejstvo na organizam.

Jogurt sadrži zdrave bakterije "Lactobacillus acidophilus" i "Streptococcus thermophillus" koje suzbijaju štetne bakterije.

Jedna čaša jogurta sadrži značajne količine kalijuma, fosfora, riboflavina, joda, cinka i vitamina B5, vitamina B12.

Za ravan stomak
Istraživanje sa Univerziteta u Tennessee u Knoxvilleu pokazalo je da osobe koje su pile 500 grama jogurta dnevno, u kombinaciji sa smanjenim unosom kalorija, izgubile su 22 posto više težine i 81 posto više masnoće oko stomaka od osoba koje su preskočile ovaj međuobrok.

Takođe, zadržale su i jednu trećinu više mišićne mase.

"Konzumiranjem jogurta u organizam unosimo kalcijum koji pomaže izlučivanju manje hormona kortizola, što olakšava mršavljenje, dok aminokiseline pomažu u sagorevanju masnih naslaga" - otkrio je dr. Majkl Zemel, profesor nutricionizma i autor studije.

Reguliše probavu
Naziv "aktivna kultura" koji se nalazi u čašici jogurta označava da su u njemu probiotici, odnosno dobre bakterije koje žive u našem probavnom traktu, te pomažu u izbacivanju štetnih mikroorganizama.

Danas, mnoge vrste jogurta sadrže i posebne sojeve probiotika koji pomažu kod varenja ili jačanju imuniteta.

Unosite puno vitaminima
Samo jedna čaša jogurta je dobar izvor kalijuma, fosfora, riboflavina, joda, cinka i vitamina B5. Takođe, sadrži i vitamin B12 koji pomaže u očuvanju zdravlja živčanog sistema.

"Uobičajeni su izvori vitamina B12 životinjskog porekla, na primer piletina, riba, strogi vegetarijanci često pate od manjka tog vitamina", kaže Newgent, fitnes savetnica i autorka knjige 'Big Green Cookbook'.

Konumiranje više jogurta može pomoći da to nadoknadimo: 220 g jogurta sadrži 1.4 mikrograma vitamina, što je 60 posto dnevne preporučene doze za žene.

Pomaže bržem oporavku nakon vežbanja
S pravom razmerom proteina i ugljenih hidrata jogurt je odličan izbor  nakon vežbanja, po mogućnosti unutar 60 min posle treninga.Proteini osiguravaju aminokiseline koje su neophodne mišićima kod oporavka, a ugljeni hidrati obnavljaju ispražnjene energetske zalihe u mišićima. Bonus je ako uz jogurt popijete i vode. Naime, proteini iz jogurta pomažu crevima u apsorpciji vode što pozitivno deluje na hidrataciju celog organizma.

Reguliše visok pritisak
Većina nas (oko 70%) svakodnevno u organizam unosi dvaput više od preporučene dnevne doze soli, a to može dovesti do visokog krvnog pritiska, bolesti bubrega i srca.

Kalijum iz jogurta (600 mg kalijuma na 220 g jogurta) pomaže u izbacivanju viška soli iz organizma.

Studija objavljena u 'American Journal of Clinical Nutrition' pokazala je da su osobe koje su dnevno konzumirale dve ili više porcije jogurta za 54 posto smanjile rizik od nastajanja visokog krvnog pritiska u odnosu na osobe koje su konzumirale manje porcije.

Pomaže u borbi protiv prehlade
Prema rezultatima istraživanja Univerziteta u Beču, sezonu prehlade i gripa bez problema ćete preskočiti ako pijete 100 g jogurta dnevno.

Istraživanje je pokazalo da su žene koje su dnevno konzumirale barem 100 g jogurta imale aktivnije T ćelije ( koje se bore protiv bolesti i infekcija) nego što su to imale pre početka redovnog konzumiranja ove namirnice.

"Zdrave bakterije iz jogurta signalizuju imunološkom sistemu da se bori protiv štetnih bakterija" - tvrdi autorrka studije dr. Alexa Meyer.

Rezultati istraživanja studije objavljene u 'Journal of Nutrition' pokazuju da su osobe koje su dnevno konzumirale 200 g jogurta ređe pokazivale simptome alergije od osoba koje nisu redovno pile jogurt.

Lep osmeh
Uprkos šećeru u svome sastavu, voćni jogurt ne uzrokuje karijes. Naučnici s Marmara University iz Turske testirali su niskokalorične, lagane i voćne ukuse jogurta i otkrili su da niti jedan ne oštećuje zubnu gleđ, što je inače najčešći uzrok propadanja zuba.

Takođe, mlečna kiselina iz jogurta štiti desni. Stoga, želite li smanjiti rizik od zubnih bolesti i do 60 posto pijte barem 50 g jogurta dnevno.

Duže će vas držati sitim
Jogurt je odličan izvor proteina, ali ipak postoji jedna vrsta koja sadrži čak dvostruku dozu.

Reč je o grčkom jogurtu za kojeg se pokazalo kako ima i do 20 g proteina po čašici, dok tradicionalne vrste jogurta mogu imati i svega 5 grama.

Proteini iz jogurta mogu da smanje osećaj gladi. Tako je u časopisu 'Apetite' objavljeno istraživanje u kojem se pokazalo kako su oni ispitanici koji su konzumirali grčki jogurt nakon ručka osećali sitije od onih od grupe koja je pla jogurt s manje proteina.
stil.kurir.rs

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...