Muškatni oraščić - omiljeni začin, prirodni lijek i afrodizijak


Muškatni ili muškatov oraščić jedan je od najcjenjenijih začina na svijetu zbog osebujne arome i ljekovitosti.

Od davnina se upotrebljava u Aziji i na Bliskom istoku, a s vremenom se i kod nas udomaćio, među ostalim i kao “božićni” začin.

Podjednako dobro uklapa se u slana i slatka jela, pa se njime mogu začiniti meso, juhe, umaci, kuhano voće, medenjaci i druge slastice... Najbolje je dodati ga tek potkraj kuhanja jer toplina oslabljuje aromu.

Ono što nazivamo muškatnim oraščićem dobiva se iz većeg oraha - ploda dugovječnog stabla iz obitelji Myristicaceae koje potječe iz indonezijskih prašuma. Iz zreloga ploda vadi se koštica poznata kao muškatni oraščić.

Ta se jezgra suši, a potom se upotrebljava kao prirodni lijek i začin. Plodovi su dostupni cijeli (tada se obično ribaju), ili već samljeveni u prah.

Ublažava probavne tegobe i infekcije
Muškatni oraščić bogat je aromatičnim uljima, mineralima (bakar, kalij, kalcij, mangan, željezo, cink, magnezij), vitaminima B skupine te snažnim antioksidansima - flavonoidima.

Na Orijentu je muškatni oraščić od davnina narodni lijek za probavne tegobe, infekcije i reumatske bolesti, a poznat je i kao snažan afrodizijak.

Muškatni oraščić odlično ublažava upalu desni (gingivitis) te se općenito preporučuje za njegu usne šupljine. U čašu vrele vode dodajte pola žličice muškatnog oraščića u prahu. Pustite da se ohladi na sobnu temperaturu, pa ovom tekućinom cijeli dan po potrebi ispirite usta, ali je nemojte progutati.

Za ublažavanje nadutosti, žgaravice i drugih probavnih tegoba, pijte čaj od metvice u koji ste dodali malo naribanog muškatnog oraščića.

Kao maksimalan dnevni unos ovog začina preporučuje se najviše tri grama. Naime, muškatni oraščić ljekovit je samo u malim dozama. U većim količinama može izazvati prekomjerno znojenje, anksioznost, ubrzan rad srca, a u prekomjernim količinama izaziva halucinacije i grčeve te je opasan po život. 
ordinacija.vecernji.hr

Vaša destinacija za najnovije modne trendove, horoskop, ukusne recepte, zdraviji i ljepši život i još mnogo toga jer #MItoTAKO