10 esencijalnih ulja koja bi trebalo uvek imati u kući


Esencijalna ulja, jedan su od najpopularnijih tretmana u alternativnoj medicini, i to s dobrim razlogom.

Mogu se koristiti u kozmetologiji i dati aromu sobi, a neka se mogu dodati i u hranu. Upotreba određenih aroma povećava koncentraciju, utiče na kognitivne sposobnosti i menja naše raspoloženje. Stoga je važno znati šta i kako deluje, a bolje je nabaviti nekoliko bočica u slučaju napada depresije ili potrebe da uredite svoje lice.

Koja su ulja pogodna za kućnu upotrebu?

Mere predostrožnosti
Esencijalna ulja se mogu koristiti na različite načine, čak se nanose i na kožu ili obogaćuju kupke. Međutim, pre upotrebe proizvoda treba da se uverite da li je pogodan za upotrebu: ekstrakti poput cimeta, ne smeju se nanositi na kožu - verovatno će doći do opekotina. Neke je potrebno mešati sa uljem kokosa, breskve ili badema. Pre upotrebe, izvršite test na pregibu lakta i proveritei da elementi smese ne izazivaju alergije. Pored toga, vredi se pobrinuti i za izbor čistih ulja.

Prema mišljenju stručnjaka, prilikom kupovine takvih formulacija nemoguće je tačno reći proporcije komponenti koje su pomešane i da li je uopšte moguće primeniti ih na telo. Iako su se počeli koristiti u velikim količinama tek krajem 20. veka (pre toga nisu svi bili dostupni), postoji nekoliko studija koja potvrđuju prednosti esencijalnih ulja. Studija Medicinskog centra Univerziteta iz 2005. godine pokazala je da ekstrakti cimeta, kumina i origana snižavaju nivo glukoze u krvi i smanjuju verovatnoću dijabetesa. Kasnije su podatke potvrdili naučnici sa Univerziteta u Navari 2015. godine: davali su eksperimentalnim pacovima vodu sa dodatkom ulja grejpa. Životinje, uprkos činjenici da su se dobro hranile, praktično nisu dobijale na težini. Ovo ukazuje na poboljšanje endokrinog sistema. To nije sve što su eterična ulja sposobna. Svako od njih ima poseban mehanizam uticaja.

1. Ulje lavande
Pogodno je za lečenje posekotina i iritacija na koži. Uz to, opušta nervni sistem, pa ga možete dodati u kozmetički proizvod za negu tela ili ga ukapati u difuzor ili aromu lampu da biste se rešili nesanice.

2. Bergamotovo ulje
Takođe umiruje i vodi u zdrav san. Koristite ga za kupke, dodajući ekstrakt u vodu ili kreirajući sprejeve na bazi ulja.

3. Ulje kamilice
Obično se koristi kod nesanice, anksioznosti, simptoma PMS-a, akni i ekcema. Preporučuje se njegovo udisanje ili nanošenje na kožu nakon mešanja proizvoda sa baznim uljem.

4. Ulje kadulje
Ovo ulje menja hormonalni balans i pomaže u lakšem preživljavanju menstruacije ili prelaska u menopauzu. Da bi ublažili simptome, stručnjaci savetuju da se nanese na donji deo trbuha, gležnjeve i iza ušiju - ulje se apsorbuje kao miris.

5. Ulje čajevca
S njim možete ukloniti akne, uklanjati ogrebotine, opekotine i ujed. Ulje je samo po sebi agresivno, a bez baznih ulja dovešće do ozbiljne iritacije. Međutim, dodate li ga hidratantnom serumu ili ga pomešate sa uljima možete bezbedno da ga nanesete na rane.

6. Geranijumovo ulje
Geranijumovo ulje odgovorno je za regulisanje proizvodnje sebuma: korišćenje ovog ekstrakta normalizuje stanje kože glave i lica. Pored toga, ulje ima antidepresivno dejstvo, pa ako se ne osećate dobro, stručnjaci savetuju da ga pomešate sa baznim uljem nanesete na zglob i udišete aromu.

7. Ulje tamjana
Oslobađa od stresa, poboljšava raspoloženje, kontroliše ravnotežu hormona i podmlađuje. Tamjan ponekad čak ublažava bol. Samo dodajte nekoliko kapi u proizvode za negu kako biste uklonili ožiljke ili znakove starenja.

8. Ulje origana
Može se koristiti u kuvanju, uništiti gljivične infekcije sa njim i smanjiti upalu. Pored toga, ekstrakt origana  podržava imuni sistem i smanjuje rizik od prehlade. Preporučuje se dodavanje ulja u difuzor,  aromatičnu lampu ili upotreba par kapi kao začin.

9. Eukaliptusovo ulje
Često se koristi u inhalaciji i aromaterapiji. Ekstrakt je posebno koristan u hladnoj sezoni: obnavlja disajni sistem i uništava patogene bakterije. Stručnjaci savetuju da ga dodate u proizvod za tuširanje, difuzor ili inhalator. Možete da prokuvate vodu, dodate proizvod i udišete paru.

10. Ulje đumbira
Ulje đumbira samo po sebi je prilično ljuto, ali ako ga pomešate sa baznim uljem, možete ga koristiti kao sredstvo za zagrevanje i vraćanje pokretljivosti zglobova i ublažavanje bolova od modrica.
zenskimagazin.rs

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...