Zdrava i lijepa koža moguća je i u toku zime i praznika ako pratite ove savjete


Uskoro nam stižu novogodišnji i božićni praznici, a upravo pretjerana konzumacija slatke i masne hrane u kombinaciji s hladnim vremenom može loše utjecati na našu kožu. Osim konzumiranja nezdrave hrane i alkohola, na kožu loše utječu i loše životne navike u vrijeme praznika.

Prvi grijeh koji činite svojoj koži je nedovoljno sna. Za početak, alkohol u velikoj mjeri utječe na san. Ukoliko u toku praznika želite da vaša koža bude u savršenom stanju, ključno je dobro spavanje.

“Nedostatak sna ne samo da čini da se osjećamo loše, već čini da naša koža izgleda umorno”, rekla je dermatologinja Sandra Lee i dodala da će nedostatak sna ostaviti iza sebe i podočnjake.

Izbjegavajte mliječne proizvode. Mliječni poroizvodi prema riječima dermatologinje Lee mogu biti faktori koji pogoršavaju stanje kada je riječ o aknama pa ako imate akne potrudite se da ne pojedete mnogo sira i mliječnih proizvoda.

Izbjegavajte i mnogo šećera koji se nalaze u prazničnim kolačićima.

Budući da nam dolazi zima, rutinu njege kože lica morate prilagoditi i niskim temperaturama. Izbjegavajte pretople kupke i sapune jer je time dodatno isušujete. Morate je dodatno hidratizirati. Vrlo je važno da budete dosljedni u svojoj rutini njege kože tokom novembra i decembra.

Osim toga, morate se riješiti i stresa.

“Ne možete poreći da su praznici stresno vrijeme, a stres sigurno može pogoršati mnoga stanja kože, poput akni, ekcema, psorijaze. Osim toga, stres slabi vaš imunološki sistem, što pogoršava stanje kože smanjujući sposobnost vašeg tijela da se bori protiv upale”, kaže Lee.

Dakle, dobar san, izbjegavanje pretjerane konzumacije alkohola, kolača, mliječnih proizvoda i izbjegavanje stresa pomoći će vam da imate lijepu i njegovanu kožu u toku praznika, ali i poslije njih.
zene.ba

Vaša destinacija za najnovije modne trendove, horoskop, ukusne recepte, zdraviji i ljepši život i još mnogo toga jer #MItoTAKO