Nekoliko razloga zbog kojih bi svakoga dana trebali jesti smokve + recept koji će djelovati bolje od afrodizijaka


U staroj Grčkoj smokva je bila jedna od glavnih namirnica u prehrani, a koristili su je kao prirodni afrodizijak, dok su je u Rimu smatrali svetim voćem koje su usko povezane s plodnošću i ljubavlju. Često se naziva mediteranskim rajskim voćem jer je jedno od najzdravijeg voća uopće. Zato ne propustite zdravi recept sa smmokvama koji donosimo u nastavku!

Stari Grci su zabranili izvoz najkvalitetnijih vrsta zbog njenih blagotvornih svojstava, a legenda kaže da se vučica koja je hranila Romula i Rema odmarala ispod smokvina drveta.

Smokva je bogata brojnim fitonutrijentima, vitaminima i antioksidansima. Zbog mnogih zdravstvenih benefita trebale bismo ih jesti tijekom cijele godine, sada dok su svježe, a kasnije suhe.

U narodnoj medicini smokva se koristi protiv zatvora, zubobolje, oteklina, tumora, kašlja, bradavica, upale grla, čireva i gnojnih apscesa.

Sigurno će vam se svidjeti činjenica da pomažu pri mršavljenju jer osim što su bogate vlaknima, smokve imaju i malo kalorija. Jedna smokva ima tek 47 kalorija. A unosom se dobiva samo 0,2 grama ukupne masti po smokvi.

Jedna sušena smokva pokriva 3 posto dnevne potrebe za kalcijem pa tako pomažu i u jačanju kostiju. I da ne nabrajamo dalje jer popis je podugačak, donosimo jedan vrlo jednostavan i zdravi recept u kojem ćete uživati! 
Od sastojaka će vam trebati sljedeće:
8 velikih svježih smokava
1 do 2 žlice prženih bademovih listića
½ šalice meda
sok od 1 naranče
1 šalica bijelog vina
1 šalica vode
6 zrna papra

Priprema:
Zagrijte vino, vodu, sok od naranče, zajedno sa medom i paprom. Kada prokuha, kuhajte na laganoj vatri još 15 minuta. Dodajte smokve i lagano ih pirjajte oko 10 minuta.
Izvadite smokve da se ohlade. Ostatak kuhajte na vatri dok se ne pretvori u sirup. Ostavite da se ohladi.
Izrežite smokve na četvrtine i prelijte sirupom i prženim bademima.
cover.style

JOURNAL DE LUXE... AUTENTIČAN. PROVOKATIVAN. PRIČA ZA SEBE

Nema komentara:

Objavi komentar