Stručnjaci riješili dilemu i otkrili da li je zdraviji bademov ili maslac od kikirikija


Maslac od kikirikija već je decenijama glavni adut u Americi. No, s druge strane tu je i bademov maslac koji s maslacem od kikirikija ima mnogo toga zajedničkog. Oba maslaca su poznata po tome što su dobri izvori biljnih masnoća i proteina.
No, u posljednje vrijeme, druge vrste maslaca od orašastih plodova, poput bademovog maslaca, počinju dobijati na popularnosti.

Ovaj nedavni trend nametnuo je pitanje, a to je koji je orašasti maslac najzdraviji. Iako je cijena bademovog maslaca obično veća od kikirikijevog maslaca, znači li to da je zdravije, pitaju se mnogi, piše Healthline.

Upravo zbog brojnih dilema, stručnjaci su raščlanili nutritivne sadržaje maslaca od badema i maslaca od kikirikija kako bi odredili koji ima veću zdravstvenu prednost.

Maslac od badema naspram maslaca od kikirikija

Oba maslaca imaju slične hranjive vrijednosti, pojašnjavaju stručnjaci. Ipak, maslac od badema je malo zdraviji od maslaca od kikirikija, jer ima više vitamina, minerala i vlakana. Međutim, oba maslaca imaju jednako kalorija i šećera, s tim što maslac od kikirikija ima malo više proteina od bademovog maslaca.

Kalorije

Većina orašastih plodova i orašastih maslaca otprilike je ista po broju kalorija. Dvije kašikice maslaca od kikirikija ili badema sadrže nešto manje od 200 kalorija. Međutim, smatra se da su svi maslaci od orašastih plodova kalorični u odnosu na ostale namirnice, zbog čega treba biti oprezan.

Zdrave masti

Gotovo sve vrste orašastih plodova sadrže veliku količinu masti, ali to ne znači da su loše za vas. Vrsta masti je najvažniji faktor koji treba uzeti u obzir. I bademov maslac i maslac od kikirikija sadrže visoko nezasićene masti, vrstu masti koja je povezana sa smanjenjem srčanih bolesti i boljom kontrolom šećera u krvi.

Bez obzira na to, porcija bademovog maslaca sa dvije kašikice sadrži otprilike 25 posto više nezasićenih masti od iste količine kikiriki putera.

Porcija maslaca od kikirikija ima i preko dvostruko više zasićenih masti nego porcija bademovog maslaca. Iako zasićene masnoće nisu nužno štetne, previše njih može povećati holesterol, što dalje može povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Vitamini i minerali

Bademov maslac sadrži gotovo tri puta više vitamina E, dvostruko više željeza i sedam puta više kalcija od maslaca od kikirikija. Kao antioksidans, vitamin E pomaže zaustaviti razvoj kamenca u vašim arterijama, što ih može suziti i na kraju izazvati srčani udar. Kalcij podržava zdravlje vaših kostiju, a željezo je neophodno za vaša crvena krvna zrnca.

Maslacu od kikirikija također ne nedostaje vitamina i minerala. Ima obilje vitamina E, kalcija i željeza. Oba maslaca sadrže zdravu dozu kalija, biotina, magnezija i cinka.

Šta kaže istraživanje

Istraživanje je iznova i iznova pokazalo da je manja vjerovatnoća da će ljudi koji redovno uključuju orašaste plodove ili orašasti plod u prehrani imati srčanu bolesti ili dijabetes tipa 2 od onih koji ne jedu redovno ove plodove.

Osim toga, istraživanje je pokazalo i da redovno konzumiranje orašastih plodova ne pridonosi pretilosti, uprkos činjenici da su orasi bogati kalorijama.

Većina studija otkriva da vrsta oraha ili maslaca nije važna. Naprimjer, jedno istraživanje kod više od 6 000 žena s dijabetesom tipa 2 otkrilo je da jesti pet ili više obroka bilo orašastih plodova, bilo maslaca od kikirikija sedmično, značajno smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Da rezimiramo, zaključak je da je bademov maslac ipak malo zdraviji od maslaca od kikirikija, ukoliko se konzumira u umjerenoj količini.
klix.ba

JOURNAL DE LUXE... Mjesto koje volim!