Još malo pa krećemo u jaslice i vrtić! Kako preživjeti prilagodbu?


Sve je bliže taj dan kad će vaš mališan krenuti u jaslice/vrtić. Taj veliki dan, ali i sljedeći tjedni bit će puni uzbuđenja, veselja, zabrinutosti, a pomalo i osjećaja straha osobito ako je riječ o prvom djetetu i prvom dužem odvajanju vas i djeteta. O tome kako što bezbolnije proći prilagodbu na jaslice ili vrtić savjetuju vas autorice knjige 'Od jaslice do škole' - Vodič za lakši proces prilagodbe na jaslice, vrtić i školu' odgojiteljice Helena Miloš i Martina Sokač...

Prvi dan u vrtiću i jaslicama vjerojatno se nećete odvajati od djeteta. Ovisno o vrtiću, boravak roditelja u grupi traje nekoliko dana i u tom periodu u dogovoru s odgojiteljem roditelji ostavljaju djecu na sat do dva same. Vi kao roditelj trebate biti ti koji će s djetetom prolaziti period prilagodbe (a ne bake, dadilje), a to znači da ćete prvih dana biti s djetetom u grupi te u dogovoru s odgajateljima napustiti grupu, postupno produživati vrijeme ostanka u vrtiću i doći po dijete u dogovoreno vrijeme. Vjerujte procjeni odgajatelja kada dođe vrijeme da se pozdravite s djetetom i napustite grupu. Većina djece reagira izuzetno burno, što vas ne bi trebalo čuditi s obzirom na sve promjene na koje nailazi. Iz svog zaštićenog svijeta gdje je sve podređeno njemu dijete dolazi u novi svijet gdje vladaju druga pravila, gdje više nisu samo oni središte svijeta, gdje se pažnja i igračke moraju dijeliti, a najteži dio je odvajanje od roditelja.

Rastanak s djetetom neka bude kratak, objašnjen, nježan, ali odlučan te se oduprite potrebi da se vratite i utješite svoje uplakano dijete. Znamo da je lakše otići i "pobjeći" kad se dijete zaigra i kad ne vidi da ste otišli, ali tako ne gradite povjerenje između sebe i djeteta. Djeca koja se uznemire i zabrinu kada roditelj odlazi, a vesele se njegovom povratku razvila su sigurnu privrženost s roditeljem. Nakon nekog vremena, dva ili više tjedana dijete će usvojiti rituale tijekom dana: dolazak, odvajanje, igra, ručak, odmor, užina i odlazak kući.

Ima roditelja koji sa strahom i nepovjerenjem dolaze u ustanovu, svoje strahove projiciraju na dijete te tako otežavaju prilagodbu od samog početka. Djetetu svakako dopustite ponijeti omiljenu igračku, dekicu, gazu, bočicu. Prijelazni objekt su predmeti za koje je dijete vezano i koji će mu dati osjećaj sigurnosti te olakšati prijelaz iz roditeljskog doma u jaslice/vrtić. Odgajatelje i stručne suradnike prihvatite kao partnere i saveznike, informirajte ih o svim bitnim djetetovim osobinama i potrebama, navikama hranjenja i spavanja, medicinskim podacima te tražite pomoć i savjet ako imate nekih nedoumica.

Period prilagodbe
Prilagodba/adaptacija je proces tijekom kojeg se dijete prilagođava na novi prostor, odgajatelje, drugu djecu, ritam i pravila vrtića. Prvo odvajanje za djecu predstavlja stres i traumatsko iskustvo koje se može manifestirati kroz niz emocionalnih, tjelesnih i ponašajnih reakcija djeteta.

Reakcije i ponašanja razlikuju se od djeteta do djeteta i svakom je djetetu potrebno različito vrijeme za prilagodbu novoj situaciji.

Vrijeme i način prilagodbe djeteta na vrtić ovisi o dobi djeteta, individualnim karakteristikama, stavovima roditelja, ranijim iskustvima odvajanja od roditelja, aktualnim događajima u životu, zdravstvenom stanju te obiteljskim prilikama u kojima dijete živi.

Kriza zbog odvajanja
Obično se događa tijekom prvih tjedana boravka u jaslicama/vrtiću, međutim kriza se može pojaviti i kasnije, nakon što se dijete prvih tjedana bez teškoća odvajalo od roditelja. Neke od mogućih reakcija su promjene u navikama spavanja i hranjenja, agresivnost, plačljivost, povlačenje, a može se pojaviti i regresija u ponašanju(vraćanje u razvojnu fazu koju je preraslo npr. ponovno mokri, traži dudu i sl.).

Ovakvo ponašanje, ako se pojavi, prolazno je i vremenom će nestati. Malo separacijske anksioznosti je normalno i pokazuje da dijete i roditelj imaju dobru i kvalitetnu povezanost. Prilagodba djece traje određeni period. Kod starije djece to je nešto kraći, a kod mlađe duži period. Djetetu je potrebno vaše razumijevanje i razumijevanje okoline jer je njemu ovaj period jako težak, a sve reakcije kao što su tuga, ljutnja, bijes ili povlačenje u sebe su normalna pojava i prolazne su. Odgajatelji će vam dati upute kako će boravak djeteta u ustanovi teći, to jest čime i kako će se hraniti, gdje i u čemu će spavati, kako će se obavljati higijena djeteta itd. Odgajatelji su vaši partneri u odgoju vašeg djeteta, dogovarajte se, pitajte što vas zanima, sugerirajte kako pristupiti djetetu kad je u nekom neraspoloženju i sl.

Ako je i vama teško zbog prvog odvajanja od djeteta, podijelite osjećaje i potražite za sebe podršku među najbližima, ali naravno ne pred djecom. I vi kao roditelj započinjete novu fazu svog roditeljstva i zato budite strpljivi i prema sebi. Za vaše dijete su jaslice/vrtić dobra prilika za osamostaljivanje, sklapanje novih prijateljstava, razvijanje socijalnih vještina poput empatije, odgovornosti, strpljivosti, asertivnosti i drugih.

Signal završetka razdoblja prilagodbe je pojava neke stabilizacije u djetetovom ponašanju i raspoloženju, nakon čega dijete polako usvaja dnevni ritam svoje skupine kao i pravila koja u njoj vrijede.

Imajte na umu da je vrtić sigurno mjesto za vaše dijete, njegovu igru, zabavu i učenje i da će sve teškoće prilagodbe proći, a dani veselja i sreće doći.
roditelji.hr

JOURNAL DE LUXE... AUTENTIČAN. PROVOKATIVAN. PRIČA ZA SEBE