DASH dijeta osmu godinu za redom proglašena najboljom dijetom!

DASH dijeta osmi je put za redom proglašena kao najbolja dijeta na svetu prema stručnjacima američkog Nacionalnog instituta za zdravstvo, a odmah iza nje na listi je mediteranska dijeta.

DASH dijeta nastala je kao projekat istraživača koji su osnovali Nacionalni institut za istraživanja bolesti srca, pluća i krvi u SAD-u.

Osnovna je ideja bila osmisliti dijetu koja će sprečavati rast pritiska, ali se pokazalo i da odlično eliminiše loš holesterol, a ništa manje učinkovito topi i masne naslage.

DASH dijeta temelji se na povrću i žitaricama od celog zrna, kao i niskom unosu crvenog mesa, slatkiša i slatkih pića.

Što se tiče kriterijuma za izbor najbolje dijete, da biste dobili vrhunske ocene dijetu treba lako pratiti, mora biti hranjiva, sigurna, i efikasna za gubitak težine. Ne sme podticati šećerne bolesti i bolesti srca.

U obrazloženju odluke naučnici su ustvrdili da DASH nije hirovita ishrana, već zdrav plan ishrane koji podržava dugoročne promene životnog stila.

DASH i mediteranska dijeta se stalno navode kao najbolji izbor dijete iz razloga što ne eliminišu u potpunosti nijedan tip namirnica. Dobro su balansirane i jednostavne za provesti zato što uključuju razne namirnice koje su fine i zasitne, a iza njih stoji ceo niz istraživanja koja su dokazala njihov blagotvoran učinak na zdravlje.


S druge strane, ograničavajuće dijete poput keto i Whole30 dijete nisu dobre jer dok ograničavanje unosa određene vrste hrane može dovesti do brzog gubitka težine, bilo koja dijeta koja potpuno isključuje neki tip namirnica ima veliki potencijal da nakon završetka dijete ima kontra efekat.
stil.kurir.rs

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...