Spriječite večernje prejedanje visokoproteinskim doručkom

Stručnjaci sa univerziteta u Missouriju otkrili su da doručak bogat proteinima (oko 35 grama) značajno poboljšava apetit i smanjuje večernje prejedanje.

Oko 60 posto mladih preskače doručak, najvažniji obrok u danu, a pravilan ranojutarnji obrok mogao bi biti ključan za rješavanje epidemije pretilosti širom svijeta. Visoko proteinski doručak poput kuhanih jaja ili odreska može pomoći da ostanete vitki i stopirati večernje prejedanje i noćne posjete frižideru, smatraju naučnici sa univerziteta u Missouriju. Oni su otkrili da doručak bogat proteinima poboljšava kontrolu apetita i smanjuje nezdrave “masne” ili ugljikohidratne obroke u večernjim satima, prenosi Daily Mail.

Istraživanje je uključilo 20 pretilih tineđera u dobi od 18 do 20 godina koji su preskakali doručak, konzumirali visokoproteinski doručak od jaja i nemasne govedine s 35 grama proteina, ili su jeli “običan” doručak sastavljen od žitarica. Svaki obrok imao je 350 kalorija s određenim udjelom dijetalnih masti, vlakana i šećera.

Prije večere, ispitanicima je skeniran mozak pomoću magnetske rezonance čime su se pratili moždani signali koji kontroliraju motiviranost za hranu i nagrađivanje. Uočeno je da im je visokopreteinski doručak omogućio veću sitost, a usto se smanjila aktivnost mozga odgovorna za kontroliranje hrane. Isto tako smanjili su se večernji visokomasni i slatki obroci u odnosu na grupu ispitanika koja nije jela doručak ili su konzumirali samo žitarice na mlijeku.

– Konzumiranje bjelančevinama bogatog obroka utječe na sitost kasnije u danu, kada je vjerojatnije da se konzumiraju visokokalorični obroci – kazala je Heather Leidy s Odsjeka za prehranu.

Ljudi koji obično preskaču doručak mogu biti skeptični prema konzumiranju hrane u jutarnjim satima, ali Leidy kaže da je potrebno samo oko tri dana da se tijelo prilagodi na takav dnevni ritam. Sugerira da se ujutro ne mora pojesti čitav burrito već i običan jogurt i sir.

Snaga proteina     

Pojedete li bjelančevinaste namirnice osjećat ćete se punije nego nakon obroka bogatog ugljikohidratima ili mastima. Stručnjaci kažu da ovakav minimalni utjecaj na apetit može smanjiti ukupni dnevni unos energije. Prehrana bogata proteinima, dokazano je prijašnjim istraživanjima, utječe na gubitak težine u mnogo kraćem roku nego nemasna dijeta.
workout.ba

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...