Otkrijte vježbe koje će vam 'isklesati' stražnjicu i ukloniti celulit

Saznali smo kako doći do lijepo oblikovane, čvrste guze bez celulita! Recept su nam otkrili vodeći treneri, a glavni sastojci su redoviti trening i odgovarajuća prehrana.

Na pitanja koje su to vježbe, za koje dijelove stražnjice i koje namirnice moraš unositi u tijelo za najbolji rezultat dobili smo sledeće odgovore:

Koji su to mišići stražnjice i kako se aktiviraju?
"Mišići stražnjice se sastoje od 3 različita mišića: gluteus maksimus, gluteus medius i gluteus minimus. Svaki od njih ima svoju ulogu kod pokretanja tijela tako da se niti jedan ne bi smio preskočiti kod vježbanja".

Ono što se događa jest da se "Vježbanjem povećava mišićno tkivo što za rezultat daje lijepo i čvrsto oblikovanje stražnjice".

Treninzi bootis/core su esencijalni za učvršćivanje cijelog tijela i pravilno držanje. Core (prednji mišići, leđa, bočni mišići), koji djeluje kao stabilizator tijela, u ovoj kombinaciji također je pod intenzivnim treningom. Vježbanjem tih skupina mišića možeš učiniti čuda za svoj stav i olakšati si izvođenje drugih aktivnosti kao što su trčanje i hodanje.

VJEŽBE ZA STRAŽNJICU
Odljev stražnjice Jennifer Lopez izložen je u muzeju, a ovo su vježbe za čvrstu guzu poput njene

FITNESS
Postoje temeljne vježbe za svaki od dijelova stražnjice. Čučanj najviše pogađa gluteus maksimus čije i ime govori da je najveći stražnjični mišić, dok iskoraci (koji mogu biti bez ili na povišenju) pogađaju gluteus medius i gluteus minimum. Ali ipak, za što bolje rezultate potrebno je kombinirati što više različitih vježbi.

Koji se još dijelovi tijela oblikuju i kako?
Vježbe neće pridonijeti samo njezinom izgledu, što je uglavnom prva stvar koju uočavamo na ženskoj populaciji, već i boljem izgledu bedara, struka i trbuha, a samim time i pravilnijem držanju cijeloga tijela. Trebamo pripaziti da stražnjica ne raste zbog povećanja masnog tkiva jer time neće biti čvršća, a može imati celulita. Zato je korisno vježbati jer tako trošimo kalorije i topimo masne zalihe.

Vježbanje gluteusa aktivira i druge mišiće poput kvadricepsa, veznih mišića na kukovima i donji dio trbuha što pridonosi boljem izgledu.

Čučnjevima do pravilnog držanja
Već smo rekli da je čučanj jedna od osnovnih vježbi za gluteuse i on je vrlo kompleksan pokret. Kada je pravilno izveden aktivira mišiće kukova, gluteuse, kvadricepse, zadnju ložu, listove, a također i mišiće trupa. Na primjer, kod širokog lateralnog čučnja tijelo vrši vise pokreta; vanjsku rotaciju, pregib i istezanje skočnih zglobova, koljena i kukova. Također ovakav čučanj će aktivirati i skupinu mišića aduktora i primicača kuka. Kod izvođenja čučnjeva treba pripaziti na rad i položaj leđa jer su ona kod nekih ljudi slaba i stvaraju problem kod izlaženja iz donjih pozicija čučnja.

Vježbe za gluteuse gotovo uvijek uključuju i aktiviraju mišiće leđa tako da se time omogućava bolji i čvršći oslonac.

Odradi ovih 5 vježbi svaki dan za savršenu stražnjicu
Neke žene imaju vise sreće jer su genetski dobile lijepe i zaobljene stražnjice što nikako ne znači da ju i sve druge žene mogu imati, samo se trebaju malo više potruditi.

Pogledajte kako utegnuti guzu i tijelo kod kuće kroz samo 5 vježbi.

1. Vaga iskorak


Ovo je idealna vježba za postizanje pravilnog držanja.Leđa su u izoliranom čvrstom položaju, glava u produžetku s kralježnicom, a zdjelica blago podvučena pod sebe. Polako se izdahom naginjemo tijelom u položaj vage, te iz vage udahom otvaranje prsnog koša ravno u iskorak unazad. Ruke su položene čvrsto iznad glave uz uši. Ova vježba je primarna za postizanje ravnoteže tijela, a uključeni su mišići stražnjice, kvadriceps, te cijeli core.

2. Plank

Ovo je odlična vježba za izdržljivost, a uključeni su mišići stražnjice te trbušni mišići. Vježba je idealna za jačanje cjelokupnog corea. Radimo izdržaj na podlakticama, tijelo je u čvrstoj ravnoj poziciji, neutralna kralježnica, podvučena zdjelica kako leđa ne bi propadala u lumbalnom djelu, čvrste ispružene noge kao da stojimo, te uz izdržaj izdahom podižemo nogu gore kako bi odradila stražnjica i stražnja loža.

3. Čučanj na jednu nogu sa pregibanjem u stranu

Ovo je odlična vježba za stražnjicu i unutarnji dio bedara, te su uključeni kosi trbušni mišići. Ako nam je teško uz čučanj ići u pregibanje, tijelo ostaje u uspravnom položaju, te odradimo samo guzu i unutarnji dio bedra. Postavimo noge u široki raskorak, te udahom izvodimo čučanj na jednu nogu, izdahom vraćamo u početnu poziciju. Pravilan položaj noge u čučnju je koljeno iznad gležnja, stopalo oslonjeno više na petu nego na prste kako nam koljeno ne bi prelazilo liniju prstiju.

4. Iskorak/biceps pregib/odručenje sa bučicama

Uzmi utege u ruke (koju god težinu možeš, bitno da ti stvara otpor) i prebaci se u ovu vježbu u kojoj rade stražnjica, biceps te ramena. Stanemo se u široki raskorak i raširimo ruke u visini ramena. Spuštamo se udahom u iskorak na jednu stranu, izdahom uz biceps pregib, te se udahom istim putem vraćamo u početnu poziciju.

5. Podizanje stražnjice

U ovoj zadnjoj vježbi  legnemo se na leđa, ispružimo nogu ravno prema stropu, stopalo je zategnuto. Izdahom podižemo guzu, podvlačimo blago zdjelicu pod sebe, pri tome pazimo da ne propadamo u lumbalnom dijelu leđa.

Savjet za prehranu
Bitno je jesti umjereno, a nakon treninga nahraniti mišiće proteinima iz jaja, piletine i slično. Također, obogati prehranu raznovrsnim povrćem i mahunarkama. 
Za rast mišića potrebni su treninzi sa utezima, vježbe snage i izdržljivosti. Jako je bitna pravilna prehrana, odmor i spavanje.


Probaj i sama pratiti ove vježbe i savjete, nitko nije izgubljen slučaj ako ih se drži!
zdravakrava.24sata.hr

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...