Popravite raspoloženje pogledom kroz ružičaste naočare

Ovog ljeta naočare za sunce sa roza staklima svakako su dobra ideja (barem za one među nama koje pasionirano prate najnovije trendove) — međutim, postoji još jedan razlog zbog kojeg ne bi bilo loše da nabavite ružičasti par. Prema hromoterapeutima (hromoterapija = liječenje bojama) svjetlost i boje podstiču dobro raspoloženje i pozitivan odnos prema životu. Dakle, izbor nijanse stakala na naočarima nije samo pitanje mode. Najozbiljnije.


Evo objašnjenja: Prema principima hromoterapije, svaka od sedam boja duginog spektra (da se podsjetimo: crvena, narandžasta, žuta, zelena, plava, indigo i ljubičasta) ima svoju energiju. Ta energija je u korelaciji sa jednom od sedam glavnih čakri (prema staroj indijskoj filozofiji i religiji, čakre su energetski centri u tijelu) i utiče na različite aspekte našeg ponašanja — od samopouzdanja i ljubavi do komunikacije i duhovnosti.

“Boje su jednostavno svjetlost različitih talasnih dužina,” objasnila je hromoterapeut Valeri Logan Klark za portal Well+Good, osnivač ordinacije za terapiju bojama iz Velike Britanije. Tu svjetlost apsorbuje naše čulo vida, kao i taktilna čula na koži, a energija svjetlosti utiče na nas na svim nivoima: fizičkom, duhovnom i emocionalnom.”

“ENERGIJA BOJA UTIČE NA NAS NA SVIM NIVOIMA—FIZIČKOM, DUHOVNOM I EMOCIONALNOM”

Praksa korištenja boja u terapijske svrhe, koja navodno pozitivno utiče na zdravlje i raspoloženje, koristi se hiljadama godina, datirajući još iz antičkih vremena, iz drevnih kultura Kine, Egipta i Indije. Istina, ljudi tada nisu nosili naočare obojenih stakala, ali su principi ostali isti.


Ukoliko niste poklonik alternativnih učenja, donosimo i nekoliko naučnih činjenica koje govore u prilog tome da boje snažno utiču na nas. Studija iz 2008. godine dokazala je da određene nijanse svjetlosti imaju pozitivne efekte na poremećaje sna, depresiju i postraumatski stresni poremećaj. Toliko o uticaju na raspoloženje, a što se tiče uticaja na zdravlje istraživači američkog Nacionalnog centra za biotehnološke informacije sugerišu da boje djeluju na izvjesne biohemijske i hormonske procese u organizmu, pomažući dovođenje organizma u balans.

Ma, čak i ako nismo 100% sigurni u hromoterapiju, naočare sa ružičastim staklima jednostavno su zabavne, a efekti koje imaju na naše raspoloženje jasni su — čim ih stavimo.


A tu je i nekoliko fantastičnih modela – koje smo pronašli na sniženjima!ljepotaizdravlje.ba

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...