Šta o seksu morate reći tinejdžeru

Ukoliko imate dete tinejdžera, morate razgovarati o seksu pre nego što stupi u seksualne odnose.


Tinejdžeri aktivno postaju zainteresovani za temu seksualnosti u uzrastu od 10-12 godina, a sa 14 sa njima treba obaviti poverljive razgovore o opasnostima i posledicama mogućih problema seksualnog života.

Nije potrebno da ovaj razgovor bude ozbiljan i u strogom tonu, pokušajte da na prijateljski način objasnite detetu stvari koje mora da zna pre upuštanja u seksualne odnose.

Kontracepcija
Više od polovine populacije koristi metod – prekid snošaja koji se obično ne smatra efikasnom zaštitom od trudnoće i polno prenosivih infekcija. Recite svom detetu šta je kondom i kako štiti i zbog čega je važno da kod sebe imaju kondom ne samo muškarci, već i žene. Objasnite kakve opasnosti vrebaju kod korišćenja hitne kontracepcije i recite svojoj devojčici zašto je važno raditi PAPA test.

Genitalne infekcije i kako se prenose
Napravite spisak polnih infekcija i na koji način se prenose. Objasnite svom tinejdžeru da se mnoge genitalne infekcije prenose dodirom, ali i oralnim seksom. Recite tinejdžeru na koji način može da se zaštiti i gde može pronaći anonimne testove za svaku od infekcija. Neka zna da ako primeti bilo kakav problem, može bezbedno razgovarati sa vama bez straha od sukoba i kazne.


Spremnost za seks i odgovornost
Mnogi tinejdžeri u društvu govore o svojim seksualnim podvizima, željni da uskoro uđu u seksualnu vezu. Objasnite im da mnogi od njih izmišljaju priče i da spremnost nije potrebna. Ona dolazi kada je osoba potpuno sigurna.

Poslednja stvar koju tinejdžer ne treba da radi je seks pod pritiskom prijatelja, iz straha, zastrašivanja, ili iz želje da se dokaže.

Filmovi i realnost
U Velikoj Britaniji, svaka deseta devojka od 18 godina želi da ima plastičnu operaciju vulve. Stvar je u tome da mnoge devojke upoređuju svoje genitalije sa genitalijama glumica u filmovima za odrasle.

Tinejdžerima je važno objasniti da postoji velika razlika između porno filmova i realnosti, i da su mnoge stvari „ulepšane“ u cilju prodaje proizvoda. U stvarnosti, žene bi trebalo da se tretiraju na mnogo nežniji način i muškarac mora da brine o njima i njihovom zadovoljstvu.

zenskimagazin.rs

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...