Uz kućne ljubimce postajemo bolji ljudi

Znanstveno je potvrđeno da naše društvene i socijalne vještine ovisi i o njima


Da ljubimci poboljšavaju kvalitetu našeg života već je toliko puta napisano i potvrđeno – no nedavno je istraživanje potvrdilo i to da ljubimci istodobno i nas same čine – boljim ljudima!
Naime, anketa koju je provela dr. razvojne psihologije Megan Mueller, iz Škole za veterinarsku medicinu Cummings blizu Bostona, pokazala je da odrasle osobe u dobi između 18 i 26 godina starosti osjećaju veću povezanost sa svojom zajednicom te razvijaju snažnije veze s ljudima zbog svojih ljubimaca!

Tako su, primjerice, mlađe odrasle osobe koje su tijekom svog života skrbile za ljubimca pokazale veće zanimanje za aktivnosti u kojima se nekome pruža pomoć ili usluga, posebno ako je član zajednice, obitelji ili u uskom krugu prijatelja. Anketa je također pokazala da su takvim osobama te osobine izraženije što su aktivnije sudjelovale u brizi za ljubimca.
Istraživanje je također pokazalo da visoka razina povezanosti sa životinjama pojačava društvenost, suosjećanje i samopouzdanje. Iako anketa ne može dati konkretne rezultate s obzirom na mali broj ispitanika, ona je ipak dobra početna točka prema razumijevanju uloge koju životinje imaju u našim životima, pogotovo u mladosti.


Sljedeći korak, najavljuje dr. Mueller, bit će istraživanje koje će se pozabaviti specifičnostima odnosa s ljubimcima i njihovim utjecajima na ljude.

Piše:sretna.story.hr

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...