Mašinsko ili ručno čišćenje: Mali trikovi kako prati bijele platnene patike

Toliko su vam omiljene i udobne da ste ih ovih dana nosili i po kiši. Sada se kajete jer ste ih isprljali.

Oni koji rade u čistionicama slažu se u jednom – bijele patike je uvijek najteže očistiti, ali nije nemoguće. Evo nekoliko prijedloga.

Mašinsko pranje Neke platnene tenisice mogu biti oprane u veš-mašini. Ali, uvijek provjerite upustva proizvođača. Ako se odlučite za ovaj način čišćenja, prvo skinite pertle, očitite ih od krupnije prljavštine, stavite s pertlama u staru jastučnicu i perite s nekoliko starih peškira ili običnih krpa. Uključite na hladni program i stavite malo deterdženta. Peškiri će ublažili “udarce” u bubnju.
Ručno pranje. Platnene patike je ipak bolje očistiti ručno. U tome će vam pomoći  soda bikarbona, sirće i topla voda. Pomiješajte po  kašiku sode, sirćeta i vode da dobijete pastu. Dodajte i nekoliko kapi izbjeljivača. Skinite pertle, pokvasite patike, potom u platno utrljajte pastu, pa trljajte četkom. Nakon četkanja patike ostavite nekoliko sati  u toploj vodi, a onda isperite pod mlazom vode.
Aceton za gumeni đon
Na gumenim dijelovima patika ne biste trebali koristiti jake izbjeljivače jer ih mogu oštetiti. Radije ih izribajte bijelom pastom za zube i četkicom ili samo četkicom i vodom. Također, aceton dobro djeluje. Namočite komadić vate acetonom i obrišite zaprljane dijelove.

Izvor: Faktor.ba

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...