Ljekovito bilje za njegu zubnog mesa

Potrebno je održavati redovitu higijenu, prati zube, mijenjati četkicu za zube svaka 2-3 mjeseca, a predlažem čak i promjenu zubne paste s vremena na vrijeme. Možete koristiti i zubni konac te svakako fitoterapiju

Što je gingivitis?

Gingivitis je upala gingive (sve dijagnoze koje završavaju na -itis označavaju upalu), tj. upala zubnog mesa. Zubno meso je crveno, otečeno, bolno, krvari na dodir i ne izgleda lijepo. Uzročnici mogu biti bakterije u usnoj šupljini ili gljivice, virusi (naročito Herpes simplex Tip I uz kojeg će biti prisutni i mjehurići), karijes nekog zuba, ozljeda i ciste.

Što je paradontoza?

Za razliku od gingivitisa, često govorimo i o paradontozi. To je oboljenje zubnog mesa slično upali, no uzrok je više genetski te zbog nasljedne slabosti vezivnog tkiva zubno meso je slabo, počinje se povlačiti i pri tome  korijen zuba ostaje nezaštićen. U povučeno zubno meso, u njegove džepove ulaze bakterije, ostaci hrane, razvija se dodatna upala, a zubi s vremenom postaju klimavi i ispadaju. Često se stomatolog odluči izvaditi pacijentu sve preostale zube, sanira se gingiva i stavi umjetna proteza ili umjetni zubi.

Potrebno je održavati redovitu higijenu, prati zube, mijenjati četkicu za zube svaka 2-3 mjeseca, a predlažem čak i promjenu zubne paste s vremena na vrijeme. Možete koristiti i zubni konac te svakako fitoterapiju. Zbog nasljedne sklonosti i genetike, osobe koje imaju problema sa zubnim mesom,prije paradontoze ili već s postavljenom dijagnozom, često imaju i proširene vene na nogama i/ili hemoroide, jer i te vene nemaju potporu veziva.

Fitoterapija za zdravo zubno meso

Umjesto vodice za usta, ja ću svakako preporučiti prirodne pripravke. Skuhajte jači čaj od kadulje ili majčine dušice i s njim ispirite usnu šupljinu nekoliko puta dnevno i grgljajte, a sa četkicom za zube uvijek dobro operite i jezik. Voda za pranje zubi neka bude mlaka, ni prehladna niti pretopla, jer su ogoljeli korijeni zuba jako osjetljivi i bolni. Čaj se priprema uvijek u jednoj standardnoj dozi. To znači 1 žličica čaja na šalicu vode tj. na 2dl vode otprilike. Ako želimo jači čaj, naravno da ćemo pojačati tu dozu pa na 2 dl vode stavite i dvije žličice čaja. Zakipite, neka lagano kuha 2-3 minute, pa procijedite nakon 15tak minuta stajanja.

Fito-tonik za gingivu

Tonik je na bazi alkohola i destilirane vode, iscrpina ljekovitog bilja koje je odlično za navedene dijagnoze: kadulja ima protubakterijsko, protugljivično i protuupalno djelovanje, kamilica je antiflogistik, dakle protuupalna, tormentila ili steža kako joj i samo ime kaže, steže to upaljeno i oslabljeno tkivo oko zubnog mesa, menta lagano hladi i osvježava, a hrastova kora s taninima također djeluje protiv bakterijskih upala i očvršćuje zubno meso.

Gledala sam jednom neki dokumentarac u kojem neko pleme u Africi s nekom raščupanom grančicom stalno prelazi preko zubi i zubnog mesa, čiste s tom grančicom zube i ujedno masiraju gingivu. Ta njihova biljka također je sadržavala tanine ili trijeslovine, pa je imala djelovanje slično kao i naš hrast ili steža.

S tonikom se maže zubno meso, a ujedno i jezik i sluznica usne šupljine iznutra, dva puta dnevno, a preporučam da si sve to namažete svojim prstom (kojeg ste prije toga oprali) i onda još dodatno s prstom malo i izmasirajte bolna, upaljena i sva ostala problematična područja. U prehrani trebate jesti mekaniju hranu koja vas neće povrijediti (nikako nemojte jesti pržene kockice kruha ili koricu svježeg kruha koja je oštra i može vas povrijediti, pereci i sl.). No treba jesti i nešto čvršće, jer čvršću hranu treba žvakati (jabuka, mrkva, meso...) - s tim opet potičemo cirkulaciju u gingivi, lučimo slinu koja spušta pH u usnoj šupljini te štiti i gingivu i zubnu caklinu. Dakle, nekako trebate prehranu prilagoditi sebi i svom dnevnom rasporedu kod kuće i na radnom mjestu. U slučaju zubobolje može se na zub ili oko njega utrljati i kap dvije eteričnog ulja klinčića za dezinfekciju i protiv bolova.

Mast za njegu zubnog mesa


I za kraj, ovoj terapiji još dodajem i jednu masticu na bazi kadulje, nevena, propolisa i pčelinjeg voska, pa tako kompletiram cjelokupno liječenje. Masticom se maže zubno meso, jezik, nepce i sva ostala problematična sluznica, nekoliko minuta nakon što se nanese i utrlja tonik. S masticom postižem produljeno djelovanje. Jedite, perite zube, mazite se i budite mi zdravi.Izvor: femina.hr

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...