Vježbe za bake i deke

Da biste što duže sačuvali vitalnost i gipkost tela, vežbajte jogu, poručuju stručnjaci. Ove lagane vežbe pomoći će da razgibate
Dugo sedenje i nekretanje, postepeno slabi organizam i dovodi do raznih zdravstvenih poremećaja, naročito u poznim godinama. Da biste što duže sačuvali vitalnost i gipkost tela, vežbajte jogu, poručuju stručnjaci. Ove lagane vežbe pomoći će da razgibate mišiće, stimulišete cirkulaciju i obnovite energiju.

1. Istezanje
Ustanite, blago raskoračite, podignite levu ruku iznad glave, a desnu stavite iza leđa. Polako savijte gornji deo tela na desnu stranu i istegnite levu ruku što više možete. Potom se vratite u početni položaj, podignite desnu ruku, a levu stavite iza leđa, pa ponovite vežbu i za tu stranu. Istežite se pet do 10 puta na obe strane (dok vam prija).

2. Razgibavanje
Sedite na pod, raširite noge, istegnite mišiće, podignite ruke iznad glave i lagano ih spuštajte. Pokušajte da prstima dodirnete pod. Ponovite vežbu 10 puta. Potom skupite noge, podignite ruke u visini grudi, pa naizmenično stežite i opuštajte pesnice (najmanje 10 puta). Zatim spustite ruke uz telo i pravite kružne pokrete stopalima, na levu i desnu stranu po 10 puta.

3. Gipka ramena

Sedite na desni bok, ispružite levu nogu u stranu, a desnu savijte u kolenu. Podignite desnu ruku iznad glave, a levu oslonite iza leđa. Lagano savijte gornji deo tela na levu stranu, istežući rameni pojas što više možete, pa se vratite u početni položaj. Ponovite vežbu najmanje pet puta, zatim promenite položaj nogu i ruku i uradite još pet vežbi na drugu stranu.

4. Opuštanje

Lezite na leđa, savijte noge i rukama obuhvatite kolena, pa lagano podižite i spuštajte glavu i rameni pojas, kao da se ljuljuškate. Potom ispružite noge, stavite ruke pored tela, opustite se i dišite duboko. Ostanite u tom položaju 60 sekundi.

5. Ravnoteža

Ustanite, savijte gornji deo tela tako da bude paralelan sa podom, raširite ruke i polako dižite levu nogu iza tela. Napravite vagu i ostanite u tom položaju oko 30 sekundi. Vratite se u početni položaj, promenite položaj nogu i ponovite vežbu.




Izvor: novosti.rs

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...