Uvin čaj ne deluje bez sode bikarbone

Čaj je efikasan samo ukoliko kiselost mokraće nije povećana. Važno je da se tableta ili prah sode ne rastvaraju u čaju jer ni tako nema efekta
Da je uva (Arctostaphylos uva ursi) odličan borac protiv upala i infekcija mokraćnih puteva, odavno je poznato, pa ga za lečenje ovih neprijatnih i bolnih tegoba propisuju i lekari travari. Pacijenti ga, pak, bez pogovora piju ali se često dešava da ne osete poboljšanje, jer ga nepravilno uzimaju.
– Neophodno je da se uvin čaj pije sa sodom bikarbonom, jer lekoviti sastojci ove biljke ispoljavaju antimikrobne osobine i deluju samo u baznoj sredini odnosno kada je pH vrednost veća od sedam. Neke namirnice, posebno ako se često uzimaju meso, mlečni proizvodi i gazirna pića, povećavaju kiselost mokraće, a u kiseloj mokraći uvini sastojci nemaju nikakvog efekta. Zato bi oboleli pre nego što popiju uvin čaj trebalo da uzmu tabletu od pola miligrama sode bikarbone ili trećinu kašičice njenog praha i da potom popiju čaj. Osim toga, važno je da tabletu ili prah sode ne rastvaraju u čaju jer ni tako nema efekta.
Uporedo korišćenje uve i sode bikarobone, dobro je i za sve pacijente koji imaju osetljiv želudac. Ova biljka, naime, sadrži sastojke koji mogu da nadraže želudac, ali soda sprečava da se rastvaraju u želucu, pa uva ne može da ga nadraži. Kada je reč o biljnim preparatima uve, oni koji ih koriste nikako ne bi trebalo da uzimaju one koji sadrže samo arbutin, jedan od glavnih sastojaka uve. A takvih je, nažalost, mnogo na tržištu. Arbutin jeste vrlo važan lekoviti sastojak uve, ali nije delotvoran ako se izdvoji od drugih sastojaka ove biljke i samo zajedno deluju lekovito.
Uva, inače, raste po suvim, retkim borovim i drugim četinarskim šumama i među grmljem po sunčanim obroncima i planinskim pašnjacima. Uglavnom je polegnuti grm obrastao jajastim, čvrstim i kožastim listovima. Cvetovi su beli ili svetloružičasti, obešeni u grozdovima, a plod je crvena bobica. Za lek se sakupljaju listovi od maja do jula dok je biljka u cvatu, jer sadrže najviše arbutozida.
– Čaj od uve koristi se za lečenje uvećane prostate, infekcija mokraćne bešike i mokraćnih kanala, proliva i šecerne bolesti. Listovi pomešani s drugim lekovitim biljem dobro su antiseptičko sredstvo, naročito u slučaju hronične upale mokraćne bešike i protiv peska ili kamena u bubregu. Naši lekari često preporučuju čaj od jednakih delova uve i sitnice, a za kvalitetan čaj potrebno je da se list izdrobi i duže kuva, jer kožasta i čvrsta konzistencija lista otežava i onemogućava ekstrakciju arbutina i tanina.
Fitoterapija uvinim čajem preporučuje se u slučaju urinarne infekcije čiji su simptomi učestali nagon za mokrenjem i neprijatan osećaj i bol u donjem delu trbuha. Poboljšanje se očekuje posle dva dana, a ukoliko nema napretka, potrebno je da pacijent nastavi terapiju antibiotikom koji je propisao lekar u zavisnosti od rezultata urinokulture. Upotreba uve trebalo bi da se ograniči na dve nedelje.
Uva može da izazove mučninu, povraćanje, iritaciju želuca i tamnu obojenost mokraće. Osim toga, ne preporučuje se deci, trudnicama, pacijentima koji imaju neko oštećenje mrežnjače (retine) i pacijentima sa ozbiljnim oštećenjem jetre.
IZLEČITE UPALU MOKRAĆNIH ORGANA
  • kašika uvinih listova
  • 4 dl vode

Izdrobljene listove prelijte vodom i kuvajte tri minuta. Sklonite sa vatre, poklopite i posle 15 minuta procedite. Pijte topao čaj, tri puta dnevno po šolju, posle jela.
Protiv peska i kamena u bubregu
  • 50 g listova uve
  • 50 g listova breze
  • 50 g rizoma pirevine

Kašiku mešavine prelijte šoljom vode, kuvajte tri do pet minuta na tihoj vatri, poklopite i podesite ringlu na najnižu temperaturu tako da čaj ne vri. Posle dva-tri sata procedite i popijte. Pije se četiri do šest šolja čaja dnevno.

Izvor: biljnaljekarna.info

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...