Guščja mast - lek protiv bronhitisa, hroničnog kašlja i drugih bolesti disajnih puteva

Veoma je efikasna kod čestih opstrukcija i kada je potrebno iskašljati sekret nagomilan u plućima.

Guščja mast je lek koji već vekovima koristimo u narodnoj medicini protiv bronhitisa, hroničnog kašlja i drugih bolesti disajnih puteva.

Veoma je efikasna kod čestih opstrukcija i kada je potrebno  iskašljati sekret nagomilan u plućima.

Možete je naći na pijacama ili potražiti u nekom seoskom domaćinstvu, i to kao već pripremljen proizvod u teglici ili kao salo od guske.

Oko 300 grama sala od guske iseckajte na kockice i polako, na umerenoj temperaturi otapajte u šerpi pazeći da ne izgori. Kada se potpuno istopi, procedite ga kroz cediljku i stavite u teglicu. Ohlađenu mast čuvajte u zatvorenoj posudi u frižideru.

Pre upotrebe teglicu izvadite iz frižidera da odstoji na sobnoj temperaturi kako bi se ugrejala.

Guščju mast možete da koristite na dva načina:

1. Kao obloga

Namažite grudni koš gušćjom mašću, prekrijte gazom ili pamučnom krpom i utoplite dete ili odraslog. Najbolje bi bilo da oblogu stavljate tri puta dnevno: ujutru, jednom u toku dana i uveče pred spavanje. Trebalo bi da osoba miruje bar sat vremena po stavljanju obloge, a sa večernjom oblogom da prespava noć.

2. Kao dodatak mleku

Jednu kafenu kašičicu za decu, odnosno jednu supenu za odrasle pomešajte sa toplim mlekom. Za postizanje boljeg ukusa, dodajte istu količinu meda u guščju mast i zatim stavite u mleko. Najbolji efekat se postiže kada se napitak pije 2-3 puta dnevno sa minimalnim razmakom od 4-5 sati.

Ovu prirodnu terapiju bi trebalo da koristite sve dok postoje simptomi bolesti.Izvor: opanak.rs

BUDITE U KORAK S TRENDOVIMA - Journal de Luxe novostima nastoji vaš život učiniti bogatijim i maštovitijim jer #MItoTAKO