Najzdraviji slatkiš na svijetu liječi mnoge bolesti

Recept za poslasticu pod nazivom pasteli datira iz doba od prije 6.000 godina i spominje se u drevnoj Grčkoj i na Bliskom istoku.
Naziv pod kojim je ovaj specijalitet poznat je pasteli, a neki ga zovu i grčki doručak.
Ova ljekovita poslastica se zaista spominje u Homerovoj Ilijadi pod nazivom Intrion. Radi se o vjerovatno najukusnijem receptu koji ćete ikada probati, a koji istovremeno ima tako dobre ljekovite karakteristike.

U Homerovoj Ilijadi intrion ili pasteli daje se Helenima, ratnicima prije odlaska u bitku kako bi imali energiju i snagu za teške napore i borbu..
Pasteli se spominje i u drevnim egipatskim zapisima gde su ga uzimale žene kako bi stimulisale hormonalne žlezde.
Šta je zapravo pasteli? Radi se o mješavini dvije super zdrave namirnice i to susama i meda. Nazivaju ga još i pitom od susama i meda.
Ljekovita svojstva:
Kombinacija ove dvije namirnice daje vam sveti gral korisnih sastojaka i to između ostalog: cinka, gvožđa, vlakana, magnezijuma, kalcijuma, bakra i niza vitamina, posebno grupe B, odnosno skoro svih sastojaka ključnih za zdravlje i funkcionisanje organizma.
Prema istraživanjima, kombinacija koja se stvara sinergijom ovih potpuno prirodnih sastojaka djelotvorna je za regulaciju masnoća u krvi, naročito odnosa LDL I HDL holesterola.
Pasteli će idealno djelovati na regulisanje nepravilnih otkucaja srca, visok krvni pritisak i bolju cirkulaciju. Daće vam neophodnu energiju i snagu za teški fizički i psihički rad.
Kombinacija sjajno djeluje i na hronični stres i to nakon 3 nedelje redovnog konzumiranja.
Nova studija Clinical Journal of Nutrition potvrdila je koristi meda i susama na redukciju depresije, arteroskleroze, multipleskleroze i visokog krvnog pritiska.
Pasteli sadrži čak 182 elementa koji su korisni za zdravlje našeg organizma, a posebno je velika koncentracija antioksidansa koji sprječavaju razvoj raka i drugih teških oboljenja.
Sastojci:
300 grama tahinija (pasta od čistog mlevenog susama)
300 grama prirodnog meda.
Napomena:
U prodavnicama zdrave hrane možete naći gotov tahini.
Možete ga napraviti i sami ako imate vremena i dobar blender:
Za dobar domaći tahini namaz potrebne su vam sirove oljuštene sjemenke susama i ulje po želji (obično 2 kašičice ulja idu na jednu ili pola šoljice sjemenki, u zavisnosti od toga koliko gustu smjesu želite - najčešće se koristi susamovo, maslinovo ili suncokretovo).
Lagano propržite sjemenke u tiganju bez dodavanja masnoća do zlatne boje (5-10 minuta, mešajući stalno).
Kada se ohlade, ubacite ih u blender s maslinovim uljem i miksajte dok ne dobijete pastu željene gustine (možete dodavati još maslinovog ulja po želji).
Prije stavljanja susama u posudu možete izliti nakupljeno ulje koje se stvori na vrhu posude sa tahinijem.
Oba sastojka (med i tahini) su tečna ali, što je vrlo interesantno, kada ih dobro izmešate, stvrdnuće se u masu koja se može oblikovati kao plastelin.
U toku miješanja možete dodati u masu i šaku drobljenih komadića oraha, badema, pistaća ili lješnika ako želite. 
Napravite kuglice ili neki vama zanimljiv oblik.
Uvaljajte ove kuglice u cijele sjemenke susama.
Kuglice poređajte na neki pleh i stavite sve u frižider.
Kuglice pastelija stoje u frižideru, a kao lek ali i poslasticu potrebno je uzeti 2-3 kuglice dnevno.
Iako je veoma ukusna poslastica, budite umjereni jer se radi o energetskoj bombi.


Izvor: nezavisne.com

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...