Mrkva i crna rotkva uklanjaju petni trn

Petni trn nastaje kada postoji dugotrajno oštećenje ili iritacija plantarne fascije (tetive) na donjem dijelu stopala, koja se proteže od pete do prstiju, a zadužena je za održavanje svodova stopala i amortizaciju hoda. Kalcifikat vrši pritisak na meko tkivo i uzrokoju bol čiji intenzitet varira u zavisnosti od faze bolesti. Sudeći po statističkim podacima, petni trn češće se javlja kod žena i gojaznih ljudi, te kod osoba čiji posao zahtjeva dugo stajanje ili hodanje po tvrdoj podlozi, mada često pogađa i sportiste. U rješavanju ovog problema od velike pomoći mogu biti obloge na bazi mrkve i crne rotkve.


Recept:

Narendati crnu rotkvu, priviti je na petu ka o oblogu i ostaviti da djeluje preko noći. Ujutro isprati toplom vodom. Ponavljati postupak najmanje sedam dana. Nakon toga, narendati manju mrkvu na sitno rende, staviti je na celofan, priviti na bolnu petu i ostaviti da djeluje preko noći. Postupak ponavljati najmanje 10 dana.

BUDITE U KORAK S TRENDOVIMA - Journal de Luxe novostima nastoji vaš život učiniti bogatijim i maštovitijim jer #MItoTAKO