Slatkišima za doručak "istopite" kilograme!

Kada pokušamo ukoniti „šlaufčiće“ i odlučimo vratiti "pločice" tamo gdje su se nekada nalazile, onda najčešće riješimo to uraditi oklanjanjem "smeća" iz ishrane. Kolači, čokolade i ostali šećeri postaju naši smrtni neprijatelji. Ali za neke organe oni su zapravo vrlo korisni, naravno, ako ih konzumiramo umjereno...


Različita istraživanja donijela su različite zaključke, ali jedno je sigurno - ljudi koji redovno jedu slatkiše (u umjerenim količinama) žive do godinu dana duže od onih koji ih gotovo nikad ne konzumiraju. Ako tome dodamo da kokice umanjuju rizik od nastanka raka, poželjet ćemo se zauvijek oprostiti od zdravih zelenih "poslastica". Kokice su pune antioksidansa polifenola - jedno pakiranje kokica sadrži istu količinu antioksidansa kao cjelodnevna konzumacija voća. Ipak, treba biti svjestan nezdravih sastojaka u porciji kokica, kao što su ulje i previše soli.

Svi oni koji su na dijeti, znaju da žvakanje gume smanjuje apetit i po nekoliko sati, i uz to ono potiče i moždanu aktivnost, ali i poboljšava kratkoročno pamćenje, iako ih po nutritivnoj vrijednosti ne izjednačavamo baš s lizalicama.

Vjerojatno ne znate da imate ikakve dodire s ovim sastojkom, ali ako žvačete žvakaće gume s okusom peperminta i sličnog, sigurno žvačete i prirodni zaslađivač xylitol koji nije zamjena za običan šećer. Xylitol dokazano štiti caklinu, a djeca koja ga žvaču često imaju čak 25 posto veće šanse da neće dobiti infekciju uha.

Koliko ste puta čuli i rekli: "Nema sladoleda prije nego što pojedeš nešto konkretno!" Pa, zapravo ste u krivu. Znanstvenici nutricionisti izračunali su da je u sladoledu dovoljno hranjivih sastojaka, i u dovoljnim količinama, da zamijeni jedan pravi dnevni obrok što znači da može čak i za večeru, ali naravno bez pretjerivanja!

Ono što je iznenađujuće, je činjenica da osobe s viškom kilograma, koje za doručak pojedu komad torte smršave brže od onih koji to ne učine. Razlog je zapravo vrlo logičan. Tijelo je ujutro najaktivnije, te je želju za slatkim, najbolje riješiti već na samom početku dana, kako bi to prekrižili s dnevnog reda, a vaše tijelo to što snažnije iskoristilo.


Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...