Prirodno liječenje psorijaze

Psorijaza je hronična bolest kože nepoznatog uzroka, od koje pati oko 3% svjetske populacije. Psorijaza nije samo bolest kože, već je i poremećaj imunog sistema. Važno je napomenuti da psorijaza nije zarazna. Iako trenutno ne postoji lijek za trajno liječenje psorijaze, postoji mnogo vrsta tretmana koji pomažu u kontrolisanju ove bolesti. U tretmanu psorijaze, od velike pomoći su i prirodna sredstva.


Čajevi za psorijazu

Čaj od korijena čička

1 kašiku korijena čička kuvati 10 minuta u 3,5 dcl vode. Nakon toga se procijedi i odmah pije. Ovaj čaj se mora piti svjež, pa se priprema pred konzumaciju. Čaj se pije tri puta dnevno prije jela, nezaslađen, tokom tri sedmice.

Čaj od korijena avdike

Jednu čajnu kašiku osušenog i usitnjenog korijena avdike preliti čašom hladne vode (2 dcl). Voda se zatim zagrijava do ključanja i kuva oko 2-3 minuta. Kad se ohladi, čaj se procijedi i pije narednih sedam dana, neposredno prije spavanja u malim gutljajima.

Čaj od lista crne ribizle

List crne ribizle (Ribes nigrum) služi kao imunoregulator i izuzetno je dobar kod pojave akutnih žarišta. Čaj se sprema od svježeg lišća crne ribizle koje se kratko prokuva u vodi i pije tokom dana prije jela.

Čajna mješavina 1

Uzeti jednake dijelove sljedećih biljaka:

v  kopriva
v  neven
v  kunica
v  kadulja

Kašiku mješavine bilja preliti litrom ključale vode, ostaviti da odstoji desetak minuta pa procijediti. Piti do dvije litre dnevno tokom dužeg vremena.

Čajna mješavina 2

Za ovu čajnu mješavinu vam trebaju sljedeće biljke:

v  10 g hrastove kore
v  30 g vrbove kore
v  30 g rosopasa
v  50 g koprive
v  30 g nevena
v  20 g ljuske oraha
v  20 g kunice
v  40 g medunike (Filipendula ulmaria)
v  30 g čestoslavice
v  20 g dimnjače (Fumaria officinalis)

Kašičicu mješavine svježih biljaka popariti u šolji vode oko 3 minuta. Čaj se pije u gutljajima, tokom cijelog dana, u količini od 1,5 do 2 litra.
                 
Melemi i kupke protiv psorijaze

Kožu svakodnevno dva puta mazati svinjskom mašću. Za žarišta koja se pojavljuju po cijelom tijelu i za krastave ljuspe u 100g svinjske masti treba dodati 10g soka od svježeg rosopasa, mišjakinje ili crnog sljeza. Ovu mast treba čuvati u frižideru i mazati dva do tri puta dnevno.

Od mišjakinje (Stellaria media) se takođe pravi efikasan melem tako što se od listova ove biljke iscijedi sok, pomiješa sa medom u odnosu 3:1 i zatim koristi za obloge.

Pored ovih melema, protiv psorijaze pomažu i svakodnevne kupke od crnog sljeza i rastavića. Ista količina ovih biljaka se pomiješa i preko noći ostavi potopljena u hladnu vodu. Oko 200 g biljaka je dovoljno za jednu kupku. Kupka se koristi tako što se potopite 20 minuta u vodu, s tim što torzo (srce) mora biti izvan vode.

U borbi protiv psorijaze važno je paziti na ishranu. Morate smanjiti unos crvenog mesa, rafiniranih masti, bijelog šećera i proizvoda od bijelog brašna. Jedite puno svježeg voća i povrća, sjemenki, mahunarki, te maslinovog ulja i ulja od sjemenki bundeve i grožđa. Pijte filtriranu vodu i nezaslađene biljne čajeve.

Smjesa od sjemenki sa jogurtom se takođe pokazala kao dobro sredstvo. Za ovu smjesu vam treba:

v  100g sjemenki lana
v  100g sjemenki tikve
v  100g suncokretovih sjemenki
v  100g susama
v  50 g cimeta


Sjemenke možete samljeti u mlinu od kafe, ili istucati u avanu pa dodati cimet. Ovu mješavinu naspite u zatvorenu staklenu posudu i uveče dodajte jednu veliku kašiku u čašu nemasnog jogurta (2 dcl). Ovako pripremljenu smjesu jedite ujutro. Isto jutro napravite novu smjesu koju jedete isti dan uveče. Ponavljati dok ne potrošite mješavinu.

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...