Jednostavno skinite fleke sa odjeće

Pogledajte kako da na jednostavan način uklonite problematične fleke sa garderobe

Domaćice znaju da isflekanu odjeću nimalo nije lako očistiti. Nije rijedak slučaj da i nakon pranja ostanu žute mrlje. To zapravo, ovisi od toga čime ste se isprljali.


Ali dobro je znati da, koliko god bila uporna, svaka fleka se može ukloniti. Evo i kako...


Fleke od roštilja
Ako se desi da taman sos za roštilj završi na vašoj majici, najbolje bi bilo da pomješate deterdžent za pranje i sirće. Ovakvi sosovi pretežno sadrže i mast pa su zbog toga teži za uklanjanje.

Fleke od čokolade
Fleku natopite sapunom, bezbojnom tečnošću za pranje sudova ili glicerinom, a potom operite. Ako ostanu fleke od ulja, odstranite ih gaziranom vodom. Druga mogućnost jeste da približno 15 minuta natapate odjeću punomasnim mlijekom, a zatim ribajte dok fleka ne nestane.

Fleke od trave
Za mrlje od trave najbolje rješenje su sirće i bjelance. Bjelance umutite, nanesite na mrlju, utrljajte pa isperite. Najbolje čisti mrlje na bijeloj tkanini, a sirće je odlično za one tvrdokorne. Dovoljno je na isflekani dio tkanine utrljati mješavinu alkoholnog sirćeta i vode. Ostavite da djeluje 15 minuta, a zatim operite odjeću deterdžentom.

Fleke od voća
Fleke od voća često su teške za uklanjanje, ali ako postavite odjeću preko činije vrele vode fleke od borovnica i drugog voća možete ukloniti u potpunosti. Da biste uspjeli u tome, važno je to uraditi odmah nakon se isflekate.

Fleke od znoja
Nije rijetkost da na bijelim majicama ostanu žuti tragovi od znoja. Problem ćete riješiti tako što pomješate malo deterdženta za pranje i hidrogen peroksid sa malo praška za pecivo.

Fleke od kafe

Protiv mrlja od kafe efikasna je mješavina deterdženta za sudove, malo vode i soli. Mješavinu nanijeti na mrlju četkicom sve dok ne izblijedi. Četkicu nemojte koristiti na osjetljivim tkaninama da ih ne biste oštetili.

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...