Dijabetes i liječenje prirodnim receptima

Dijabetes ili šećerna bolest je poremećaj koji se javlja usljed povećanog nivoa šećera u krvi. Nivo šećera u krvi se povećava  kad žlijezda gušterača (pankreas) potpuno ili djelomično prestane proizvoditi hormon insulin, ili kad proizvedeni insulin nije djelotvoran u organizmu.


Postoje tri vrste dijabetesa, i to dijabetes tip 1, kad pankreas ne stvara insulin, dijabetes tip 2, kad pankreas ne stvara dovoljno insulina ili kad tijelo nije u stanju adekvatno koristiti insulin stvoren u organizmu. Konačno, treća vrsta dijabetesa je gestacijski ili trudnički dijabetes, koji se javlja kada za vrijeme trudnoće tijelo majke ne može stvoriti dovoljno insulina da pokrije vlastite potrebe i potrebe djeteta.

Faktori rizika za razvoj dijabetesa su uglavnom nasljedni, ili ako imate prekomjernu težinu, preko 40 godina starosti, ako ste neaktivni, ako ste imali gestacijski dijabetes za vrijeme trudnoće ili je tek rođena beba bila teža od 4 kilograma.

Ukoliko osjećate sljedeće simptome, treba hitno da se javite vašem ljekaru: velika žeđ, stalna glad, često mokrenje, umor, gubitak težine, zamagljen vid, gubitak težine, sporo zarastanje rana, svrab kože, utrnulost ili osjećaj štipanja u stopalima ili rukama (prsti), problemi sa seksualnom aktivnošću.

Sve ovo su simptomi dijabetesa. Često ljudi i nemaju ove simptome, čak iako im je nivo šećera u krvi visok. Putem nalaza krvi možete provjeriti da li imate dijabetes, i zato je važno da se na prve simptome javite ljekaru.

Dijabetes se liječi uz nadzor ljekara i uz pomoć lijekova, ali i neki tradicionalni i prirodni lijekovi mogu priskočiti u pomoć.

Borovnica

Četiri velike kašike listova borovnice (Vaccinium Myrtillus) nakvasiti u dvije litre hladne vode i kuvati dok pola vode ne ispari. Ovaj čaj se pije triput dnevno po jedna šolja.

Iđirot

Podanci iđirota se u narodnoj medicini koriste kod problema sa gušteračom, pa samim tim pomažu i kod dijabetesa. U šolju hladne vode staviti čajnu kašičicu iđirotovih podanaka i ostaviti tokom noći. Ujutro malo zagrijati, ali ne kuvati, a zatim procijediti i piti po jedan gutljaj prije i nakon svakog obroka, što je otprilike šest gutljaja dnevno.

Zova

Od zovinih listova i izdanaka se priprema čaj za liječenje šećerne bolesti. Zova se kratko prokuva u vodi, ostavi da se ohladi, a zatim pije tri puta dnevno.

Konjogriz

Korijen konjogriza (vodopije, cikorije) sadrži mnogo insulina pa je zato koristan dijabetičarima. Korijen konjogriza se upotrebljava kao povrće, a priprema se poput krompira. Suvi korijen sadrži 50 posto insulina, dok svježi ima samo 18 posto. Od korijena se može pripremati i čaj. Pored toga čaj se može pripremati i od cvjetova i peteljki konjogriza. Kuva se kratko u vodi, ohladi se, a zatim dnevno piju dvije šolje toga čaja.

Orah

Za ovaj čaj se mogu upotrijebiti i svježi i suvi listovi oraha (Juglans regia). U šolju vrele vode staviti dvije kašičice listova oraha, ostaviti poklopljeno 10 minuta, zatim procijediti i piti toplo u gutljajima, i to tri šolje dnevno. Čaj se pije tri sedmice, pa se pauzira 7 dana, pa se opet nastavlja.

Kopriva

Svjež sok od koprive je izuzetno koristan dijabetičarima. Napraviti sok od svježe biljke koprive i uzimati po veliku kašiku ovog soka ujutro i naveče. Uzimati 6 sedmica, a zatim napraviti mjesec dana pauze.

Čestoslavica

Neugodni svrab u predjelu analnog otvora često može biti znak početka dijabetesa. Protiv ovog svraba djelotvoran je čaj od čestoslavice. Dvije kašičice biljke staviti u šolju vrele vode, ostaviti 10 minuta poklopljeno, procijediti i piti toplo i na gutljaje, i to dvije šolje dnevno.

Čubar

Čubar (Satureja hortensis) smanjuje žeđ nastalu zbog dijabetesa. Staviti dvije kašičice biljke u šolju vrele vode, ostaviti 15 minuta poklopljeno, zatim procijediti i piti u gutljajima dok je toplo. Treba piti 2-3 šolje dnevno, u toku 3 sedmice, a zatim se pravi sedmica pauze. Osim što pomaže oboljelim od dijabetesa, čaj od čubra je odličan i za potenciju.

Čaj od mahuna graha i koprive

Protiv dijabetesa, odlično sredstvo su i mahune graha, od kojih se priprema čaj, za koji je potrebno sljedeće:

v  40 g listova koprive (Urtica dioica)
v  30 g mahuna graha
v  30 g listova muške bokvice (Plantago lanceolata)
v  20 g listova borovnice (Vaccinium myrtillus)
v  20 g kunice (Achillea millefolium)
v  10 g kičice (Centaurium erythraea)

Priprema:

U šolju vrele vode staviti dvije kašičice mješavine, ostaviti poklopljeno 10 minuta. Nakon toga procijediti i piti u gutljajima dok je čaj još topao. Piti tri šolje dnevno, prije jela. Čaj se pije tri sedmice, nakon čega slijedi sedmica pauze, pa se tretman ponavlja.

Za čaj protiv dijabetesa dovoljne su vam i same mahune graha o čemu je pisano ovdje.

Šumski čaj protiv dijabetesa


U litru vrele vode staviti dvije velike kašike listova borovnice (Vaccinium myrtillus), ubrane prije cvjetanja. Dodati im i dvije velike kašike listova šumskih jagoda (Fragaria vesca). Čaj ostaviti poklopljen 20 minuta, a zatim procijediti i nasuti u termos bocu. Čaj treba popiti u toku dana na gutljaje dok je topao. Kao i sa prethodnim čajem, i ovaj se pije tri sedmice, a zatim se pravi jedna sedmica pauze, pa se opet pije.

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...