Vitkost bez puno muke?!

U današnje vreme, veliki je broj onih koji su spremni na sve zarad dobre linije. A činjenica i da idu u krajnosti. Od onih što sebi broje svaki zalogaj, preko onih što vježbaju i kad su dobre volje, ali i kad im se ne živi, do onih što piju laksative.

Ako niste spremni na krv, znoj i suze, a želite da ipak izgledate pristojno, evo šta možete da pokušate.

Naučite da razlikujete glad i žeđ. Studije su pokazale da prosječna osoba na žeđ u 60 odsto slučajeva reaguje tako što uzme da jede. Prije nego što posegnete za hranom, razmislite da li biste u stvari radije popili čašu vode. Takođe, ako steknete naviku da popijete čašu vode prije svakog obroka, “uštedjet ćete” sebi popriličan broj kalorija u toku dana. Razne studije su takođe pokazale i da dvije čaše vode prije obroka smanjuju broj unijetih kalorija za između 75 i 90, u zavisnosti od osobe. Kad to pomnožite sa brojem obroka u toku dana, ne zvuči kao loša ideja, zar ne? (Da napomenemo: Ovo sve ima smisla samo ako je piće o kojem je reč VODA.)

Jedite kao Japanac. Japanci imaju izraz, mudrost, koja otprilike glasi “jedi dok nisi 80 odsto sit”. Evo kako to funkcioniše: Tijelu treba oko 30 minuta, da registruje da više nismo gladni. Znači, treba da prestanemo jesti prije nego što postanemo sasvim siti i da damo tijelu vremena da shvati da je glad utoljena. Ako ovo primjenite na sve obroke tokom dana, značajno ćete smanjiti kalorijski unos, bez izgladnjivanja.

Užinajte “malo kasnije”. Oko dvije trećine odraslih nešto će “gricnuti” najmanje dva puta dnevno, a te užine obično idu “pravo u salce”. Ipak, ne morate da ih se odreknete, ali nemojte baš da prezalogajite nešto svaki put kad ne znate šta biste sa sobom. I naravno, birajte voće, a ne čokoladicu.

Nosite farmerke. “Opuštenija” garderoba podstiče nas da budemo fizički aktivniji. Studija Američkog saveta za vježbanje pokazala je da su ispitanici danima kad su nosili neobavezniju garderobu (farmerke) pravili u prosjeku 490 koraka više (što je spaljenih 25 kalorija više) nego danima kad su bili foralnije obučeni (odijelo, kostim, cipele). Nije impresivno, ali kad to pomnožite sa brojem dana…

Kad se častite čokoladicom, uživajte. Prije nego što “progutate” slatkiš, kažite sebi “ sad ću da uživam u ovome”. Nabacićete manje kilograma s takvim pristupom nego ako jedete kolače, a žderete se što ih jedete, pa vam na kraju sve presedne. Zapravo, radi se o tome da zadovoljstvo čini da se osjećamo opuštenije, što za posljedicu ima brži metabolizam.

Dremnite kad god možete. Znate koja je omiljena sprava za vježbanje ljenjivaca širom svijeta? Krevet! Bez šale, dovoljno kvalitetnog sna je od presudne važnosti za zdravo mršavljenje. Problemi sa spavanjem dovode do gomilanja kilograma, zato što nedovoljno kvalitetan ili nedovoljno dug san remeti ravnotežu hormona koji regulišu osjećaj gladi. Grelin (“gladan sam” hormon) skače, a leptin (“sit sam”) opada. Ponekad je, dakle, najbolji potez u borbi protiv kilograma , da uopšte ne napravite nikakav potez.

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...