Švedska dijeta - hit dijeta zaludjela svijet

Švedska dijeta je postala popularna u cijelom svijetu. Ovaj režim ishrane, kao što sam naziv kaže (low carb, hight fat) propagira smanjen unos ugljenih hidrata, a akcenat stavlja na masti i proteine.

Ne morate se u potpunosti odreći slatkiša jer postoje i dozvoljene varijante, a pored toga ste uvijek siti, zdravi i puni energije. Za ljubitelje mesa, mliječnih proizvoda i ribe svakako je odličan izbor, a oni koji su je koristili ističu da se ovim načinom ishrane može regulisati i šećer u krvi (zbog čega se posebno preporučuje dijabetičarima) te znatno smanjiti tjelesna težina.

Povoljnost ove dijete je i ta što možete zaboraviti na kalorije, kao i na određenu satnicu, ali se zato morate strogo pridržavati pravila i ni u kom slučaju ne smijete posegneti za zabranjenim namirnicama.


Dozvoljene namirnice: Sve vrste mesa (pileće, juneće, svinjsko, ćureće, divljač); Sve vrste ribe, rakova i jaja na sve načine; Povrće koje raste iznad zemlje: kupus, kelj, brokoli, prokelj, špargla, tikvice, masline, patlidžan, špinat, pečurke, zelena salata, avokado, luk, paprike, paradajz i sl.; Mliječni proizvodi sa visokim procentom masnoće: jogurt, maslac, pavlaka, kajmak, grčki jogurt, razne vrste sireva; Orašasti plodovi: suncokretove sjemenke, orasi, bundevine sjemenke, bademi, orasi, lješnici, indijski orasi, brazilski orasi.

Dozvoljeno ponekad: Povrće: Cvekla, šargarepa, repa, celer. Voće: Jedna voćka dnevno umjesto slatkiša, pogotovo maline jer sadrže male količine šećera. Alkohol: Vina, viski, brendi, votka, kokteli bez šećera i to jedno do dva pića nedeljno. Čokolada sa većim procentom kakaoa (većim od 70 odsto) i to jednom do dva puta nedeljno.


Nije dozvoljeno: Šećer, sokovi, gazirana pića, testa, kolači, mafini, sladoled, torte, musli, granola musli, kao i veštački zaslađivači. Žitarice i skrob: hljeb, pasta, riža, krompir, pomfrit, čips, žitarice, kaše. Margarin, rafinisana ulja.

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...