Prirodne zamjene za ibuprofen i aspirin

Ako bi počeli nabrajati razloge zbog koji treba izbjegavati čestu upotrebu aspirina i ibuprofena, spisak bi zasigurno bio poduži. Mnoge će iznenaditi podatak da se većina standardnih medicinskih preparata i lijekova zapravo bazira na prirodnim izvorima.

Anemija, srčani problemi, hipertenzija i gubitak sluha, samo su neki od mogućih posljedica česte konzumacije lijekova protiv bolova. Ne treba zauvijek izbaciti iz upotrebe ova hemijska jedinjenja, ali kada god ste u prilici, pokušajte da ih zamjenite prirodnim ljekovitim sredstvima.


Farmaceutske kompanije testiraju razne prirodne supstance da bi provjerili kakvo dejstvo imaju na bolesti, a onda prave sintetičku verziju supstance koju puštaju u prodaju. Ponekad, sintetička verzija djeluje brže, a u zavisnosti od kvaliteta početne supstance čak i bolje od prirodne varijante.

S obzirom na to da priroda već proizvodi ono što se nalazi u lijekovima, zašto ne bismo probali prirodne izvore medikamenata. S toga vam predstavljamo prirodne zamjene za aspirin i ibuprofen:

Kora bijele vrbe:

Ova biljka je pravi aspirin. Sadrži supstancu salicin koja se pretvara u salicilnu kiselinu u stomaku. Ova kiselina je glavna komponenta aspirina, ali kada se uzima sintetiički ne djeluje najbolje na stomak. Bijela kora vrbe pomaže kod groznice, zapaljenja, ali i da ublaži bol.

Kapsaicin:

Ovaj lijek se uglavnom koristi za ublažavanje bola u mišićima, živcima i zglobovima.Uglavnom se može naći u obliku gela ili kreme i može se koristiti tri do četiri puta dnevno. Kako je kapascin je jedna od komponenti ljutih papričica, neki od prvih korisnika ovog prirodnog lijeka izjavili su da su osjetili blago peckanje, ali daljom upotrebom ovaj simptom nestaje.


Bosvelija (Boswellia):

Ova biljka, poznatija kao “indijski tamjan”, dostupna je u obliku kapsula i kremova. Ima antiupalno dejstvo zahvaljujući kiselinama koje se nalaze u ovom drvetu. Bosvelija poboljšava cirkulaciju krvi ali i sprječava da bijela krvna zrnaca koja nose upalu dopru do ugroženih tkiva. Preporučena doza je 450 – 750 mg, i to tokom tri do četiri nedelje kada osjećate bolove.

Mačja kandža (Uncaria tomentosa):

Kod nas se može naći i pod nazivom “mačji nokat”. Ova biljka raste u Južnoj Americi, a zahvaljujući antiupalnom dejstvu pomaže tijelu da se izbori sa bolom. Preporučena doza je 25 do 1000 mg jednom do tri puta dnevno. Ukoliko pretjerate sa konzumacijom, moguća je pojava dijareje.

Omega-3 masne kiseline:

Dobro poznate po svom antiupalnom dejstvu, omega-3 masne kiseline dokazano pomažu pacijentima koji pate od reumatoidnog artritisa i problema sa crijevima. Ove kiseline pomažu i kod kardiovaskularnih problema i smanjuju stopu smrtnosti kada su u pitanju srčane bolesti. Preporučena doza je 1000 mg dnevno. Za vegane, omega-3 kiseline dostupne su u klicama konoplje, čia, lana i raznom bobičastom voću.

Kurkumin:


Ova komponenta biljke kurkuma poznat je kao sastojak koji zaustavlja bol. Kao i kapsaicin, blokira putanju kojom signali bola stižu do mozga. Studije pokazuju da je kurkumin efikasan i kod hroničnog bola, a uspješno se pokazao i kod reumatoidnog artritisa. Preporučena doza je 400 do 600 miligrama, tri puta dnevno kada su u pitanju bolovi i upale. Kurkumin se pominje i kao veoma uspješan u liječenju depresije.

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...