Izliječite prehladu za jedan dan

Prehlada i gripa su najčešća oboljenja respiratornog trakta, a prehlada je češća nego sve ostale bolesti zajedno. Većina ljudi se prehladi nekoliko puta godišnje, obično u proljeće i jesen.

Ako osjećate da ćete se razboljeti morate odmah početi da preuzimate neophodne mjere. Započevši borbu protiv prvih simptoma prehlade, moguće je spriječiti razvoj ozbiljnih oboljenja (gripa, bronhitisa itd) kao i zapaljenskih procesa u organizmu.

Donosimo vam jednostavne, ali efikasne narodne recepte koji će vam pomoći da se izborite sa početnim simptomima prehlade i gripe, te zaustaviti i spriječiti napredovanje bolesti.

Ako osjećate prve simptome prehlade ili gripa uradite sljedeće.

U 1,5 litar prokuhane i ohlađene do sobne temperature vode dodajte 1 supenu kašiku krupne (poželjno morske) soli, sok od jednog limuna i 1 gram askorbinske kiseline. Askorbinsku kiselinu u sebi posjeduje šumeća tableta ili vitamin C u prahu.

Po želji možete zasladiti kašikom meda. Dobro promješajte i popijte ovaj rastvor u roku 1,5 sata. Po potrebi ponovite jos jednom.

Takođe, kod prvih simptoma prehlade pomaže i ovaj recept.

Ugrijte 100 ml crnog vina, dodajte u njega 1/4 kašikice mljevenog bibera i 1 kašiku meda. Promješajte i popijte toplo pred spavanje.

Još jedan provjereni recept jeste:

Vruće pivo sa medom.

Ova mješavina nema baš prijatan ukus, ali veoma je efikasna!
Flašu piva od 0,5 l (tamnog ili svjetlog) naspite u u šerpicu i ugrijte, da bude vruće. Skinite sa vatre i dodajte 2 kašike meda i prstohvat cimeta i karanfilića i promješajte. Pijte u toku večeri, pred spavanje, malim gutljajima. Poslije lezite u krevet.


Napitak omekšava i smanjuje kašalj, posjeduje antiinflamatorno dejstvo, podstiče znojenje, koje izvlači prehladu iz organizma.


Znojenje, je odavno poznata i priznata metoda liječenja početnih simptoma prehlada i gripa, koje uključuje odbrambene mehanizme organizma, koji se bore sa virusima.

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...