Čuvar organizma - vitamin C

Kako bi spriječili razne infekcije i upale, hranom osigurajte dovoljnu količinu vitamina C, vrijednog antioksidansa i neprobojnog štita našeg organizma. Drugi mu je naziv askorbinska kiselina, a prema topivosti spada u vitamine topive u vodi. Najbogatiji izvor vitamina C su raznovrsno voće i povrće. Tu prije svega spadaju agrumi (naranče, mandarine i limun), šipak, višnja, crni ribiz, kupus, krumpir i paprika. 

Preporučene dnevne doze, ovisno o tome je li riječ o muškarcu ili ženi, iznose 75-90 mg dnevno. Ako dugoročno u organizam ne unosimo adekvatnu količinu vitamina C, prijeti nam opasnost od infekcija, krvarenja, slabog razvoja kostiju i zubi, dok se kod pretjeranog unosa višak luči mokraćom.


Vitamin C je takođe važan i za sintezu kolagena i karnitina te za metabolizam masnih kiselina. 

Kolagen i elastin dva su glavna razloga zbog čega nam je koža u mladosti nježna, elastična i zategnuta. Starenje, izlaganje kože štetnim sunčevim zrakama, neodgovarajućoj prehrani, s vremenom počinje se odražavati na koži pojavom prvih bora zbog gubitka kolagena. 
Povećanje unosa vitamina C kroz hranu i suplemente može pomoći u obnavljanju razine kolagena. Ljepota i mladolikost usko su povezani sa vitaminom C. 

Ovaj vitamin pomaže u borbi protiv bora i hiperpigmentacije kože nastale uslijed dugotrajnog izlaganja jakom suncu. Kreme i pilinzi obogaćeni vitaminom C koriste se u postizanju boljeg tonusa kože. Ovaj vrijedan nutrijent, za kojeg ste sigurno u životu čuli mnogo puta vrijedi pobliže upoznati zbog mnogo hvale vrijednih pogodnosti koje pruža našoj ljepoti i zdravlju. Zato što više konzumirajte hrane bogate vitaminom C i očuvajte svoju ljepotu i mladolik izgled.

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...