Za kvalitetniji san, spavajte goli

Veliki broj istraživanja, pokazao je da je zdravo spavati razgolićen. Onima koji to nikad nisu probali, možda će trebati malo vremena da se priviknu, ali veoma brzo će shvatiti da je osjećaj više nego odličan.


Takođe, istraživanja su potvrdila da je daleko zdravije od spavanja u pidžamama i spavaćicama, a i korisnije je u nekim drugim područjima vašeg života, poput onog ljubavnog. Osim na ljubav, razgolićenost u krevetu utječe na šećer, intimno zdravlje, imunitet, kvalitetu sna…

1. Više će vam se sviđati partner
Upitnik kompanije Brits by Cotton USA, koja promovira pamučne proizvode koji uključuju i pidžame i prekrivače, ustanovila je da je 57 posto onih koji spavaju goli u sretnim vezama. To je 9 posto više nego kod onih koji spavaju u pidžamama, slijede 43 posto onih u spavaćicama.

2. Spavanje bez odjeće kao prevencija dijabetesa
Ovo je malo nategnuto ali ima logike. Odrasli imaju malu količinu smeđe masti tj. dobrih masti u tijelu, a studija iz 2014. gledala je kako temperatura sobe utječe na masne stanice. Studija je trajala četiri mjeseca i nije bila opsežna. Samo je pet muškaraca spavalo u sobama zagrijanim od 18 do 27 stupnjeva. Poslije četiri tjedna spavanja na niskoj temperaturi imali su dva puta više smeđe masti i osjetljivost na inzulin je bila bolja, pa znanstvenici kažu da golo spavanje smanjuje tjelesnu temperaturu i rizik pojave dijabetesa. Četiri tjedna spavanja na visokoj temperaturi od 27 stupnjeva poništilo je sve prednosti.

3. Bolje je za žensko zdravlje
Ako nam je hladnije, znatno će manje bakterija rasti u vaginalnoj zoni, zrak bolje cirkulira i ne dolazi do infekcija.

4. Preci su tako spavali
Ako ste, na primjer, na Paleo dijeti pa jedete kao pećinski čovjek, zašto ne biste tako i spavali? To što su nam preci spavali goli bila je na neki način njihova zaštita od grabežljivaca pa se možda i mi u moderno doba osjećamo sigurnije ako spavamo tako.

5. Može biti pogodno za imunološki sustav
Kontaktom kože s kožom naše adrenalinske žlijezde dobivaju poruku i luči se hormon kortizol. Kortizol suzbija odgovor imunološkog sustava. Kontakt kože s kožom povećava i nivo oksitocina koji ima pozitivne učinke na krvni tlak i proces ozdravljenja.

6. Tjelesna temperatura utječe na san

Oni koji imaju problema sa snom imaju višu tjelesnu temperaturu nego drugi normalni spavači. Lakše će vam biti zaspati goli čim se naviknete.

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...