Sirup od đumbira i limuna

Ovaj blago ljutkasti i aromatični začin sadrži dragocjene vitamine i minerale. Većina njih su nezamjenljivi za normalno funkcionisanje organizma. Ovdje ćemo vam objasniti zašto su baš sok od đumbira i limuna za mršavljenje toliko dobri i efikasni, kao i koje su  druge prednosti za zdravlje tokom njihovog korištenja.

Svojim aromatičnim ukusom i egzotičnim mirisom, đumbir vas vjerovatno asocira na Azijsku kuhinju. On je prepun zdravih hranljivih materija, tako da kada od njega napravite sirup, ili ga dodate u napitak koji volite, on povećava njegovu ukupnu hranljivu vrednost i daje mu još prijatniji začinjen ukus. Sok od đumbira je često ljudima previše gorak ili isuviše aromatičan, pa kako nisu na takve ukuse navikli, rješavaju problem dodavanjem soka svježe jabuke ili šargarepe. Da biste napravili 60 ml soka, potreban vam je korijen od 250 grama.

Ljekovita svojstva đumbira

Đumbir sadrži esencijalne sastojke koji su važni za funkcionisanje Vašeg organizma u svim segmentima. Navešćemo neke od njih:

Kalijum - esencijalni mineral i nezamjenljivi elektrolit koji pomaže u izgradnji kako mišića, tako i proteina u organizmu. Vrlo je značajan u održavanju električne aktivnosti u srcu, pomaže u balansiranju kiselo-bazne ravnoteže u sistemu, učestvuje u razbijanju ugljenih hidrata, te ih zajedno sa drugim elementima pretvara u energiju. Sok od đumbira u 60 ml sadrži i do 1038 miligrama kalijuma, a to je čak 22 odsto preporučene dnevne potrebe za odrasle – gotovo jedna četvrtina.

Niacin - član kompleksa vitamina B, poznat je kao vitamin B3. Niacin pomaže da vaša kosa, koža, oči i jetra budu zdravi. On doprinosi da tijelo bolje obradi masti i proteine i blagotvorno djeluje na cjelokupni nervni sistem i  jača imunitet. Pomaže normalan proces stvaranja nekih hormona, a veliku ulogu ima i kod cirkulacije krvi. 60 ml đumbirovog sirupa sadrži skoro 2mg niacina. To je skoro 12,5 % preporučene dnevne potrebe i doze kod dijetetskih dodataka za odrasle.

Fosfor - možemo ga naći u svakoj ćeliji u tijelu, iako je većina sadržana u kostima i zubima, jer pomaže u izgradnji snažnih zuba i kosti. U pitanju je esencijalni mineral koji pomaže vašem tijelu u razbijanju UH i masti. Doprinosi  u izgradnji i održavanju ćelija i tkiva. Sok od đumbira sadrži 12 posto preporučene dnevne doze ovog elementa u svega 60 ml soka.

Vitamin C - nezamjenjiv prirodni antioksidant. Pomaže odbrani ćelija od slobodnih radikala i  brojnih toksina iz okoline, koji mogu dovesti do preranog starenja i brže smrti ćelija. Takođe, učestvuje u proizvodnji kolagena, koji popravlja i proizvodi tetive, kosti, hrskavice, ligamente i krvne sudove. U 60 ml đumbirovog napitka, ima ukupno 12mg ovog vitamina, a to je 14 posto preporučene dnevne doze.

Sok đumbira pomoć pri mršavljenju

Đumbirov korijen povećava ph abdomena te stimuliše proizvodnju svih neophodnih enzima za varenje. Pošto u sebi sadrži mnogo korisnih vlakana, reguliše funkcionisanje kompletnog digestivnog trakta. Kombinacijom pomenutih efekata, postiže se to, da se svi bitni sastojci brže apsorbuju u organizam, dok se velik broj neželjenih materija lakše izbacuje iz njega. Smanjuje se čest problem sa nadimanjem i zatvorom, tako da lako i brzo postižete čak i vizuelni efekat kod mršavljenja.

Kada koristite sok od đumbira i limuna za mršavljenje, možete se sasvim normalno hraniti, bez brojanja kalorija i strogih restrikcija. Blagotvorni korijen đumbira pomaže organizmu da prepozna one materije koje su mu neophodne za normalno funkcionisanje i maksimalno će ih iskoristiti, dok će sve štetne brzo eliminisati iz tijela.

Dobra strana tkz. đumbir dijete je što kilograme ne gubite prividno, kroz tipično izlučivanje vode iz organizma ili slično, već zaista topite suvišne masti iz organizma, a to naročito važi za stomačno salo. Napitak od đumbira će takođe doprinjeti stalnom osećaju sitosti, tako da ćete doći i do toga da imate manje obroka tokom 24 sata, koji će se sastojati od skromnijih porcija, a glad nećete osjećati.

Osim za skidanje sala, đumbir utiče i na regulisanje nivoa glukoze(šećera) u krvi, tako da redovnom konzumacijom soka od đumbira, možete imati ispravnu krvnu sliku. Nivo glukoze u krvi je direktno vezan sa procesima mršavljenja i debljanja, tako da je odžavanje ovog balansa veoma bitno ako želite zdravo mršaviti.

Takođe nivo glukoze u krvi utiču i na našu energičnost. Ako je on isuviše nizak,  bit ćete umorni, uspavani, nervozni i blago letargični, dok kada je nivo u redu, tada ćete biti energični i srećni, samim tim raspoloženi ste i za vježbanje, kao i druge fizičke aktivnosti koje su svakako bitne, ako želite da redukujete kilažu.

Sok od đumbira i limuna doprinjet će opuštanju svih napetih mišića i otkloniti bol iz njih, te će smanjiti grčeve u ekstremitetima, što će doprinjeti da možete puno više vježbati i svakako ćete uspjeti u smanjenju kilograma.

Recept za zdravlje

Postoji više različitih načina kako možete praviti đumbirov sok. Navest ćemo nekoliko, a vi izaberite onaj koji vama najviše odgovara.

Za osvježenje

Sastojci:

Cio limun
Đumbirov korijen
2 supene kašike šećera
Malo soli

Priprema:

Iscijedite limun, te ga pomješajte sa šećerom i soli. Izgnječite đumbir i dodajte ga u sok, a zatim uspite malo rashlađene vode. Dobro promješajte i ukrasite kriškom limuna.

Recept  broj 2

Sastojci:

2 cijela limuna
Đumbir
Šećer ili prirodni med po izboru

Priprema:

Kroz sokovnik propustite 2 poveća limuna (bez kore i sjemenki) i jedan veći korijen đumbira koji ste prethodno oprali i očistili. Dobijeni sirup zatim zasladite po ukusu. Ovako ćete dobiti koncentrovan sok od đumbira  i limuna, u koji možete dodati 2 ili tri čaše rashlađene vode i/ili led, i poslužiti.

Sok od jabuke, limuna i đumbira

Potrebno:

2 ili 3 zelene jabuke
½ limuna
1 komad đumbira

Priprema:

Stavite pola limuna u sokovnik, uključujući koru i sjemenke, pa dodajte i đumbir. Ubacite i jabuke, kako bi pogurale ostatke. Prethodno ih isjeckajte na četvrtine i otklonite sve peteljke i sjemenke. Sipajte preko leda i poslužite ukućane. Ova količina voća je potrebna za samo jednu čašu soka.

Sirup od đumbira i limuna za mršavljenje

Potrebno:

10 kašika narendanog đumbira,
5 kašika šećera ili med po ukusu,
Narendana kora limuna,
800 mililitara vode.

Priprema:

Izmješajte đumbir i koru limuna pa prelijte vodom. Mješavinu stavite na ringlu i sačekajte da malo provri. Nakon ključanja, ostavite da se kuha još dobrih desetak minuta, uz povremeno i laganije miješanje. Zatim sklonite sa ringle i dodajte napitku šećer ili med. Ponovo promešajte i vratite na vatru još petnaest minuta. Ako želite da smršate možete preskočiti dodavanje bilo kakvog zaslađivača.


Ovim procesom dobit ćete sirup od đumbira. Smjesu procijedite, ostavite da se skroz ohladi i sipajte u prethodno sterilisanu flašu koju možete hermetički zatvoriti. Čuvajte ga na hladnijem i zamračenom mjestu. Za služenje napitka, dovoljno je kašičicu sirupa razmutiti u čaši rashlađene vode i sok od đumbira i limuna je spreman!

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...