Riješite se mrava

Postoji mnogo načina da se riješimo mrava, a najbolja stvar je što većinu stvari za eliminisanje mrava već imamo u svom domu.

Napravite svoje prirodno sredstvo protiv dosadnih mrava.

Sok od limuna. Pospite kritična mjesta svježe cijeđenim sokom limuna. Limunska kiselina smeta mravima i čim je osjete, udaljavaju se od nje. Limunov sok pospite duž mjesta gdje se mravi skupljaju, najbolje duž zidova.

Cimet. Eterično ulje cimeta nanesite po svim ćoškovima gde se mravi pojavljuju. Možete napraviti i tečnost od pola litre vode i dvije supene kašike cimeta.
Dobijenom mješavinom poprskajte mjesta gde se mravi nalaze ili naspite cimet na kritična mesta. Mravi će brzo nestati. Ovo je provjerena i djelotvorna kombinacija.

Naprskajte mrave rastvorom sirćeta i vode (2:1).  Nizak procenat ubija mrave bez bojazni da ćete uništiti nameštaj. Ovo je odličan način da se riješite mrava ako znate gdje su.
Sirće možete koristiti na više načina. Možete ga sipati direktno na žarište. Uništava sve mrave i sprečava njihovo ponovno pojavljivanje. Takođe, možete poprskati ćoškove i male rupe kombinacijom sirćeta i deterdženta za suđe.

Voda i deterdžent za suđe: Prokuhajte pola litre vode i dodajte 50 ml deterdženta za suđe. Mješavinu naspite u raspšivač i popskajte kritična mjesta. Ovaj odlični trik možete koristiti i za korov.

Soda bikarbona i šećer u prahu: Pomješajte jednake količine sode bikarbone i šećera u prahu. Smjesu stavite na mjesto gdje se nalazi najviše mrava. Za par dana ćete ih sve uništiti.

Naspite crvenu ljutu papriku (ako nemate malu djecu ili kućne ljubimce) na putanju mrava. Crvena paprika će brzo ih otjerati.

Nahranite mrave kukuruznim brašnom. Mravi će odnijeti kukuruz u svoja gnijezda, jest će ga, ali pošto ne mogu da ga provare, to će ih i ubiti. Kukuruzno brašno nije opasno za djecu i kućne ljubimce.


Kreda: U svim poljoprivrednim apotekama možete jeftino nabaviti kredu za mrave. Jednostavno povucite liniju i ne brinite se, mravi se neće odvažiti da je pređu. Iscrtajte pukotine (ako ih imate) kredom. Kreda se zalijepi u pukotinama, a mravi ne vole kredu, odnosno ne vole kalcijum karbonat iz krede. Ovo će ih držati podalje od mjesta gdje ste nanijeli kredu.

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...