Najbolji izvori vitamina A

Manjak vitamin A remeti rad nadbubrežne žlezde, kod žena izaziva obilno ili produženo menstrualno krvavljenje, a kod muškaraca sterilitet usled degeneracije i gubitka semenih ćelija. Sprečite takve posledice dovoljnim količinama ovog vitamina...
Šargarepe su bogate karotenoidima poput beta karotena i retinolom koji se u telu transformišu u vitamin A. Ovaj važan nutrijent osnažuje imunitet tela, snižava šećer u krvi i nameće se kao odličan saveznik u borbi protiv bolesti srca i krvnih sudova.

Neophodan je za vid, razvoj kostiju i zdravlje kože, uravnotežuje hormone u telu, a služi i u obrani od infekcija. Međutim, evo namirnica koje su bolji snabdevači vitaminom A čak i od šargarepe!

1. Tikva

Sto grama ovog slasnog jesenjeg ploda sadrži 0,7 miligrama beta-karotena i 14.100 jedinica retinola što zadovoljava otprilike polovinu dnevnih potreba za vitaminom A. Značajne količine vrednih nutrijenata pronaći ćete čak i u pitama, ali valja imati na umu da ćete u ovom obliku uneti i značajnu količinu šećera i masti.

2. Batat

Slatki krompiri zadovoljavaju potrebu za ugljenim hidratima, a istovremeno pružaju bogatstvo vitamina, posebno vitamina A. U jednom slatkom krompiru naći ćete više od 1 miligram beta-karotena i 21.000 jedinica retinola i tako zadovoljiti većinu potreba za ovim vrednim nutrijentom.

3. Kelj

Ovo lisnato i dostupno povrće ne naziva se superhranom bez razloga. Sto grama kelja sadrži čak 28 hiljada jedinica retinola i nešto više od jednog miligrama beta-karotena. Uz to nudi i bogatstvo vitamina C i K, pa se nameće kao odličan saveznik lepote i zdravlja.

4. Ulje bakalara


Da je riblje ulje bogato omega 3 masnim kiselinama koje čuvaju srce dobro je poznata činjenica. Ali, da li ste znali blagodeti ribljeg ulja bakalara? Jedna kašika ovoga ulja sadrži 13,600 jedinica retinola i četiri miligrama beta karotena što je čak osam puta više nego sto grama svežih šargarepa.

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...