4 sjajna razloga za sok od šargarepe i đumbira

Šargarepa i đumbir su veoma poznate namirnice, zbog svojih ljekovitih moći te jedinstvenog ukusa.

Najpoznatije ljekovito svojstvo šargarepe je popravljanje vida, dok je đumbir poznat kao sredstvo za ubrzavanje metabolizam i pomoć pri mršavljenju.

Ove dvije namirnice mogu da imaju odlične efekte po vaše zdravlje, naročito kada se spoje pa zato napravite ukusan sok, koji će preporoditi vaš organizam na nekoliko važnih nivoa.

Čuva zdravlje srca

Proteini koji se nalaze u đumbiru pomažu u regulisanju krvnog pritiska. Sok od šargarepe smanjuje visok pritisak i smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja. Vitamin C koji se nalazi u ovom soku doprinosi prevenciji srčanih oboljenja i moždanog udara.

Štiti od raka

S obzirom da obiluje vitaminom C, sok od đumbira i šargarepe je odlična prirodna zaštita od raka. Ovaj važan nutrijent djeluje preventivno na pojavu raka dojke i želuca. Pored toga, sastojci u đumbiru djeluju kao zaštita i protiv raka debelog crijeva.

Njeguje kožu

Vitamin C koji se nalazi u ovom ukusnom i ljekovitom napitku podstiče proizvodnju kolagena. Takođe, sok od šargarepe obiluje vitaminom E, koji je prirodna zaštita od štetnih sunčevih zraka i pomaže u regeneraciji kože. Šolja ovog koktela od đumbira i šargarepe ima 1,5 miligrama vitamina E, što predstavlja 10 procenata preporučenog dnevnog unosa ovog vitamina.

Jak imunitet

Sok od đumbira i šargarepe odlična je riznica vitamina A i C, pa će tako dobro uticati na kompletno zdravlje. Šolja ovog napitka sadrži preporučenu količinu vitamina A i 15 mg vitamina C.

Sok možete napraviti i dodatkom drugih zdravih namirnica, i to na dva načina:

  • 3 šargarepe, 1 očišćena, oljuštena i isječena pomorandža, komadić (2 cm) očišćenog đumbira
  • 4 šargarepe, 3 jabuke, sok od pola limuna, komadić oljuštenog đumbira (2 cm).



Sve sastojke jednostavno ubacite u sokovnik i napravite ukusan napitak.

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...