Ulje konoplje

Ulje konoplje dobija se prešanjem (najčešće sjemenki) industrijske konoplje. Industrijska konoplja je posebna vrsta konoplje, koja sadrži najmanje psihoaktivnih supstanci, te je u nekim zemljama dozvoljen uzgoj (za razliku od vrste konoplje od koje se dobija narkotik-marihuana). Konoplja je kontroverzna biljka u mnogim zemljama, zbog brige od korištenja ove biljke kao psihoaktivne supstance. U nekim zemljama čak je i proizvodnja industrijske konoplje zabranjena, mada priozvodi od ove biljke mogu biti legalni, poput ulja od konoplje, odjeće ili papira.

Da li se od ulja konoplje može „opiti“?

Ulje industrijske konoplje ne sadrži psihosktivne susptance koje imaju opijajuće (narkotičko) djelovanje, tako da ga možete koristiti bez bojazni.

Za ulje konoplje kaže se da je „najbalansiranije ulje u prirodi”, zbog toga što sadrži savršen omjer esencijalnih masnih kiselina  Omega 6 i Omega 3 (3:1).

Ulje konoplje bogato je Omega-3 (ala-linolenskom) kiselinom, koja je neophodna za normalno funkcioniranje organa. Omega 3 kiseline pomažu u prevenciji oboljenja srca i krvnih žila, artritisa i depresije, te umanjuje nivo lošeg kolesterola.

Ulje konoplje takođe, sadrži i manju količinu tri druge rijetke nezasićene masne kiseline (GLA, oleinsku i stearidonsku), što ga čini izuzetno hranljivim proizvodom, s mnogim dobrobitima za zdravlje. Nezasićene masne kiseline iz ovog ulja pomažu očuvati dobro zdravlje srca i krvnih žila, pomažu dobro pamćenje i moždane funkcije, ojačavaju imunološki sistem, te kožu čine glatkom, svilenkastom i zdravom.

Bogato je i antioskidansima (supstancama koje sprečavaju razvoj malignih stanica), poput vitamina E, karotena, fitosterola, fosfolipida. Ulje konoplje bogato je i mnogim značajnim mineralima (kalcij, magnezij, sumpor, kalij, fosfor, željezo i cink).

Konoplja je bogata proteinima, te sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina. Sadrži i do 25% proteina u svom sastavu, što ga čini izuzetno hranjivim uljem.
Obilje nezasićenih masnih kiselina u ulju konoplje čini ga izuetno dobrim sredstvom za njegu kože. Ulje konoplje dubinski hidratizira kožu, te usporava nastanak bora. Ima veoma široku primjenu u tretmanima uljepšavanja kao i proizvodnji kozmetike. Može se umasirati direktno na kožu. Nakon masaže uljem konoplje, koža postaje mekana, svilenkasta. Ulje konoplje je prirodno sredstvo za njegu kože, njeguje je dubinski te pospješuje cirkulaciju krvi.

Masaža tjemena glave, uljem konoplje poboljšava cirkulaciju krvi i prehranu korijena kose, te pomaže u otklanjanju peruti. Ulje konoplje pomaže u tretmanu ispadanja i gubitka kose, te daje vlasima svilenkasti sjaj.

Ulje konoplje odličan je i zdrav dresing za salate, a može se koristiti kao zamjena za maslinovo ulje. Ne preporučuje se pržiti na ulju konoplje, budući da tako gubi svoja ljekovita svojstva. Poželjno je koristiti ga sirovog. Preporučena dnevna doza ulja konoplje je 1-2 žlice na dan.


Nerafinirano, hladnoprešano ulje konoplje je je bogato nutritijentima, orašastog je okusa i zelenkaste boje. Rafinirano ulje gubi kako mnoge ljekovite supstance, tako i boju, te orašastu aromu, zbog čega se preporučuje konzumacija hladno prešanog ulja konoplje. Nerafinirano, hladno prešano ulje konoplje brzo se kvari, te ga potrebno pohraniti u frižideru i čuvati u tamnim bocama.

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...