Sladoled za zimu, čaj za ljeto

Mnogi od nas kada se pomenu zima i prehlada, odmah pomisle na ispijanje vrućeg čaja jer obično samo u tim situacijama posežemo za toplim napitcima.


Zapravo, ispravnije je da zimi jedemo sladoled, dok je ljeti bolje piti tople čajeve. Sladoled je veoma često glavni krivac jer, navodno, pogoduje prehladi. Međutim, za prehladu nije kriv sladoled, već virusi i bakterije kojima smo izloženiji zbog toga što zimi više boravimo u zatvorenom prostoru.

Jedući sladoled zimi prilagođavamo tjelesnu temperaturu okolini i tako smanjujemo temperaturni šok, a takođe, niska temperatura nije pogodna niti mikroorganizmima. Isto tako u ljetnom periodu biste trebali piti topli čaj jer time
tjelesnu temperaturu prilagođavate vrućim danima i tako smanjujete znojenje koje je ljeti vrlo intezivno. Topli zeleni čaj, je u ljetnom periodu takođe idealan izbor. Zeleni čaj učinkovito štiti i od opekotina koje uzrokuju ultraljubičaste zrake jer sadrži polifenol katehin. Osim toga će poboljšat će vašu učinkovitost na poslu, a drži vas budnima jednako kao i kafa.


Naš prijedlog je da zbog toga zaboravite ledene napitke, skuhajte čaj, pustite ga da se ohladi na sobnoj temperaturi i uživate!

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...