Zašto je seks dobar za zdravlje?

Seks je ne samo fantastičan način za održavanje zdravog odnosa između partnera, već je i odličan za vaše mentalno i fizičko zdravlje. Pročitajte koje su to zdravstvene dobrobiti seksa, koje će vas potaknuti da na svoju omiljenu rekreaciju gledate potpuno drugim očima

1. Poboljšava samopouzdanje

Samopouzdanje je važno ne samo za vas, već i za ljude oko vas. Ono što mislite (i osjećate) o sebi na neki način definira vašu interakciju s drugima i zato može biti odlučujući faktor u tome hoćete li izgraditi uspješne odnose s prijateljima i partnerom, biti uspješni na poslu i sl.
Seks s partnerom koji vas voli zbog onoga što jeste može biti vrlo koristan za jačanje samopouzdanja i tako posredno doprinijeti kvaliteti vaših odnosa u krugu prijatelja i na poslu.

2. Smanjuje stres

Dugotrajno izlaganje stresnim situacijama može uzrokovati cijelu seriju stvarnih fizičkih zdravstvenih problema.
Visok krvni tlak, smanjen imunitet i povećan rizik od anksioznosti samo su neki od problema koje može uzrokovati povišena razina stresa.
Sam čin seksa, a još više zbližavanje nakon seksa, mogu smanjiti vaš krvni tlak i pomoći vam da se lakše suočavate sa stresnim situacijama.

3. Pomaže u trošenju kalorija

Ako ste pretili, u skupini ste osoba za koje postoji povećan rizik oboljevanja od raznih bolesti. Rješenje se možda krije u vašoj spavaćoj sobi.  Seks troši prosječno 90 kalorija za svakih pola sata i s pravom se smatra učinkovitom tjelovježbom. Postoji li bolji način mršavljenja? 
4. Učvršćuje veze i jača odnose
Istraživanja pokazuju da su ljudi u sretnim vezama često zdraviji, prosječno žive duže te imaju manje zdravstvenih problema, a osobito onih vezanih za rak i zatajenje srca.

Vaše tijelo tijekom seksa izlučuje brojne hormone, od kojih je najvažniji oksitocin, koji se ponekad zove i “hormon ljubavi”. Ovaj hormon je vrlo važan i može pomoći u osjećaju bliskosti s partnerom, učvršćivanju veze i jačanju samopouzdanja

5. Smanjuje rizik od raka prostate

Prostata je mala žlijezda koja je važna u muškom reproduktivnom sustavu. Ona proizvodi alkalne komponente sjemena, koji pomažu u zaštiti sperme. Nedavna istraživanja pokazuju da muškarci koji redovito ejakuliraju (pet ili više puta tjedno) imaju manju vjerojatnost za razvoj raka prostate.

6. Poboljšava zdravlje srca i kardiovaskularnog sustava

Bez obzira na to koliko pazite na prehranu, ako ne vježbate dovoljno i dalje postoji povećan rizik od srčanog udara.
Već smo spomenuli da je seks odlična tjelovježba, a sada nadodajemo da redovni seks (2 do 3 puta tjedno) smanjuje rizik od srčanog udara kod starijih muškaraca.

7. Ublažava glavobolju

Kronična glavobolja može stvarati velike probleme u svakodnevnom životu. Uobičajeni problemi povezani s dugotrajnom kroničnom glavoboljom su depresija, anksioznost i poremećaji spavanja, što je potpuno razumljivo u situacijama kada je bol neprestana.
Ranije spominjani hormon oksitocin, kao i endorfini, koji se ispuštaju tijekom seksa pomažu u smanjenju boli i ostalim simptomima povezanima s kroničnom glavoboljom.

8. Povećava kvalitetu sna

Kvalitetan san je vrlo važan za vaš organizam iz više razloga:

  • Spavanje je vrijeme u kojem se stanice regeneriraju nakon dnevnih aktivnosti
  • Spavanje nam omogućuje da se napunimo energijom
  • Tijekom sna, mozak radi malo “pospremanje” onoga što ste naučili, a možda i brisanje onoga što više nije potrebno
  • Dok spavamo, mozak uzima vremena za ponavljanje situacija i spremanje novih uspomena, pazeći da zapamtite bitne informacije
Nakon seksa smo opušteniji i bolje spavamo. Razlog tome je koktel hormona koji jure kroz naš sustav nakon orgazma. Oksitocini i endorfini pušteni nakon seksa podižu kvalitetu sna i pomažu vam da se bolje naspavate.

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...