Smreka - lijek za šećernu bolest

 Smreka, lat. Juniperus communis, biljka je iz porodice Cupressaceae, a zbog svoje široke upotrebe, poznata je još pod imenima: borovac, brin, brina, crna smreka, crna smrekinja, kleka, klekinja, smrčika, smrča, venja.


Sok smreke liječi šećernu bolest, a sve što vam je potrebno za sok je 

  • 0,5 kg smreke (bobica), 
  • 3 litre vode i 
  • jedan limun. 

Priprema soka: Smreku istresite u staklenku od tri litre i zalijte vodom skoro do vrha. Dodajte sok od jednog limuna te ostavite da stoji par dana. Sok je spreman za piće kada bobice smreke počnu padati na dno. Zasladite po želji dok pijete. Novi sok dobijete tako što dodajete novu vodu u staklenku, ali samo dok ima bobica koje još plutaju. Kada sve bobice smreke potonu na dno potrebno ih je zamijeniti novima. Osim soka od smreke koristan za zdravlje je i čaj od smreke.  Čaj od plodova smreke jača živce i želudac, čisti krv, odvodi otrovne plinove, a s mokraćom i loše sokove, izaziva znojenje, liječi vodenu i bubrežnu bolest, čisti jetru, drobi i odvaja kamence i pijesak iz žuči, bubrega, mokraćnog mjehura. Ipak se ne preporučuje osobama slabih bubrega i trudnicama.

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...