Napravite sami domaće sredstvo za pranje sudova i održavanje čistoće u celoj kući

Reklame za deterdžente nam obećavaju da sa jednom kapi možemo oprati gomilu sudova, pa čak i u hladnoj vodi. Tada nam se nameće samo jedno pitanje: kolika je koncentracija takvog deterdženta i kako ga isprati sa sudova? Dokazano je da se deterdžent za pranje posuđa ne može u potpunosti isprati, čak niti posle temeljnog ispiranja u vrućoj vodi. Ostaci hemijskih jedinjenja neminivno dolaze u gastrointestinalni trakt čoveka, a njemu (stomaku) ovakav „dodatak ishrani“ ništa dobro ne obećava.

Ali, vratimo se naslovu ovog članka: čime je bezbedno prati posuđe? Sve je više onih koji razmišljaju o bezbjjednosti pomenutih proizvoda. Na sreću, postoje zaboravljeni recepti, koji zamenjuju ta „čudo-sredstva“, u cilju pre svega očuvanja svog  zdravlja, zdravlja svoje dece i očuvanju napaćene prirode. Donosimo Vam recept za univerzalno sredstvo koje se može koristiti kako za pranje posuđa, tako i za održavanje kuhinjskih elemenata, sudopere i lavaboa, pločica u kupatilu, kade i WC šolje. Sadrži samo 3 komponente, apsolutno  je bezbedno za ljudsko zdravlje, ne izaziva alergiju. Priprema se jednostavno. A evo i recepta: 
Sastojci:
  • domaći ili dečji sapun – 50-60 gr
  • vruća voda – 150 ml
  • soda bikarbona – 2 supene kašike
  • ručna mutilica (mikser, blender)
  • nekoliko kapi eteričnog ulja (po želji)
Priprema:

Sapun izrendati na veće rende. Dodati vruću vodu i umutiti ručnom mutilicom (može mikserom ili u blenderu), dok smesa ne postane penasta i sapun u potpunosti ne rastopi u vodi, što se dešava veoma brzo, za 3-4 minuta. Zatim dodajemo sodu bikarbonu i opet dobro promešamo. Kao rezultat dobijemo nežnu pastu. Po želji možete dodati nekoliko kapi eteričnog ulja, da dobije prijatan miris.
Ova pasta odlično pere sudove, lavabo, kadu, skida masnoću, a pločice sijaju kao nove.
U pastu možete dodati slačicu u prahu, koja odlično rastvara i tvrdokornu masnoću. Ako dodajete slačicu stavljate je u smjesu sa sodom u razmeri 1:1 (pola sode, pola slačice). Tada i vode ide malo više, ali sve regulišete u procesu pripreme. Bitno je da dobijete kremastu smesu. Nakon pranja  ovom pastom, tanjiri prosto „škripe“ od čistoće.

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...