Multipla skleroza - bolest središnjeg živčanog sustava

Multipla skleroza je bolest središnjeg živčanog sustava. Korijen problema čine električni impulsi. U zdravom organizmu većina tjelesnih živaca izolirana je masnom tvari koja se zove mijelin i koji omogućava učinkovit prijenos električnih impulsa, živčanih signala. Multipla skleroza nastupa kad ovaj zaštitni omotač zahvati upala koja ga na kraju na nekim mjestima razori izazivajući kratki spoj u električnom protoku. Među mogućim posljedicama ovog prekida je i gubitak mišićne koordinacije, poremećaj vida i nevoljno obavljanje velike ili male nužde (inkontinencija).

Prvi napad bolesti može se pojaviti već u ranoj mladosti. Može biti kratak i blag te čak ostati nezapažen. Simptomi se, iz nepoznatih razloga, privremeno smire ili nestanu, ali je vrlo vjerojatno da će se ponovno javiti, obično nakon dužeg razdoblja latencije. Prvi razvijeni napad, se najčešće javlja između 20. i 40. godine i traje sedmicama, a ponekada i mjesecima, dok se dalji napadi javljaju u nepravilnim razmacima. Upale živaca uzrokuju stvaranje ožiljaka (skleroza), pa učinci ovih ozljeda postaju trajni. Zbog ovih trajnih oštećenja kod većine oboljelih od multiple skleroze dolazi do određenog stupnja ograničenosti njihovih uobičajenih aktivnosti, dok manji postotak čak ostane vezano za invalidska kolica.

Medicina razlikuje četiri oblika multiple skleroze:

Dobroćudna. Ovaj oblik bolesti označen je jednim napadajem, bez trajnog onesposobljavanja. Najčešći simptomi su ukočenost udova i privremene tegobe s vidom izazvane upalom vidnog živca.
Opetovana s oporavkom. Ovaj i sljedeći oblik odnose se na opetovane cikluse napada i razdoblja mirovanja bolesti. Ovaj oblik uključuje iznenadne i snažne, onesposobljavajuće napade praćene razdobljima gotovo potpunog oporavka.
Opetovana s napredovanjem. Kod ovog oblika napadi su manjeg intenziteta, i oporavak je nepotpun. Zbirni učinak mnogih ciklusa napada vodi do određenog stupnja nesposobnosti za rad i obavljanje svakodnevnih poslova i to je najčešći oblik multiple skleroze.
Kronična s napredovanjem. Ovaj oblik multiple skleroze brzo onesposobljava i nema razdoblja oporavka.
Od multiple skleroze dvostruko više obolijevaju žene.

Simptomi:

Prvi napad je u većini slučajeva blag, traje svega nekoliko dana i praćen je dugim razdobljem mirovanja bolesti, koje može trajati i godinama, prije sljedeće epizode. Simptomi:
Slabost, ukočenost jednog ili više udova,
svrbež, osjećaj bockanja i težine, stezanje oko udova ili trupa,
tremor, nestabilnost ili pomanjkanje ravnoteže ili koordinacije,
zamućen ili dvostruki vid ili brzi, nevoljni pokreti očiju,
nevoljno obavljanje velike i male nužde,
slabost, osjećaj umora ili potpune iscrpljenosti.
Liječenje:
Multiplu sklerozu je teško liječiti, zbog raznovrsnih simptoma koji se znatno razlikuju, a izmjenjivanje napada i oporavaka čini praćenje toka bolesti i određivanje učinkovitosti propisanog liječenja otežanim.

Kod oboljelih od multiple skleroze, akupunktura smanjuje ukočenost udova i opuštanje mišića te može stimulirajući živčane puteve, omogućiti da poruke zaobilaze oštećena živčana vlakna.

Stoljećima je primjena uboda pčela bila poznata za liječenje artritisa, a odnedavno i oboljeli od multiple skleroze mogu ublažiti svoje tegobe apiterapijom, nazvanom i liječenje pčelinjim ubodima. Preporučeno liječenje sastoji se od tri tretmana bolnim ubodima (žive pčele) svake sedmice, tokom šest mjeseci. Apiterapija stimulira imunološki sustav. Kad upaljeno područje ubode pčela i nastane oteklina, prirodne tjelesne protuupalne tvari nastoje smanjiti oteklinu te usput smanjuju i upalu koju je izazvala osnovna bolest.
Takođe, ubod pčele, može biti djelotvoran i na druge načine - bogat je višestruko nezasićenim masnim kiselinama koje nedostaju bolesnicima s multiplom sklerozom.
Liječenje pčelinjim ubodima izaziva kratkotrajne nuspojave: svrbež, oticanje i kožno crvenilo. Poznato je da u nekih ljudi izaziva smrtonosni šok, a u drugih tešku alergijsku reakciju. Svakako o tome porazgovarajte s liječnikom prije nego što počnete s liječenjem. Neki liječnici propisat će sami ubode ili će vas uputiti nekom iskusnijem.

Često kretanje i vježbanje ne mogu izliječiti multiplu sklerozu, ali se u svakom slučaju preporučuje redovito vježbanje mišića radi sprečavanja atrofije.
što veći opseg pokreta.

Pojedine jestive namirnice mogu izazvati napade u nekih oboljelih od multiple skleroze. U problematične namirnice spadaju mlijeko i mliječni proizvodi, kofein, kvasac, gluten, kečap, ocat, vino i kukuruz.
Postoje brojne specijalne dijete koje pokušavaju opraviti neravnotežu masnoća kod oboljelih od multiple skleroze. Do sada su dvije vrste prehrane pokazale najbolji učinak na razvoj i liječenje bolesti: jedna povećava unos masnih kiselina, a druga smanjuje unos zasićenih masti.
Dodatne količine hranjivih tvari imaju važno mjesto u mnogim dijetama koje se preporučuju oboljelima od multiple skleroze. Linolenska kiselina poznata je po svojoj ulozi u reguliranju imunološkog sustava, smanjuje težinu napadaja multiple skleroze i produžuje razdoblja mirovanja bolesti. Ulje pupoljke blagotvorno je zbog svog specijaliziranog sadržaja masnih kiselina. Ovojnice živaca mogu biti ojačane s 5 grama lecitina na dan (čuvanog na hladnom). Koenzim Q ili CoQ10, u dozama od 30 miligrama dva do tri puta na dan, može pomoći stanicama da iskoriste više kisika. Niacin može pomoći kod trnaca i ukočenosti.

lako nepredvidiva priroda multiple skleroze otežava vrednovanje liječenja, brojni lijekovi smatraju se učinkovitima. Među njima su beta interferon, koji može smanjiti učestalost i težinu opetovanih napadaja; kortikosteroidi, koji mogu skratiti napadaje i smanjiti upalu; baklofen i dantrolen koji smanjuju spastičnost; te lijekovi za opuštanje mišića (mišićni relaksansi) koji smanjuju ukočenost i bolove. Kortikosteroidi se često preporučuju za liječenje upale očnog živca koja uzrokuje dvostruki vid ili nevoljne brze pokrete očiju koji katkad prate multiplu sklerozu. Antivirusni lijek amantadin može povećati izdržljivost organizma.
Neki lijekovi usmjereni su specifično na mišićnu ukočenost, tegobe s mokraćnim mjehurom i crijevima, tremorte osjećaj bockanja. Drugi su usmjereni na imunološki sustav.


Uobičajen test za multiplu sklerozu su evocirani moždani potencijali. Na stražnji dio glave postave se elektrode koje bilježe električnu aktivnost koja se javlja kao odgovor na vizualno pretraživanje promjenljivog uzorka šahovske ploče. Drugi testovi uključuju prikaz nuklearnom magnetskom rezonancijom (MRI) i lumbalnu punkciju.

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...