Malahit

IZGLED - Koncentrične svijetle i tamne pruge i rozete. Svih veličina, često kotrljan ili poliran
BOJA - Zelena
UČESTALOST - Lako dostupan
IZVOR - Rumunjska, Zambija, Narodna Republika Kongo, Rusija, Srednji istok
OSOBINE - Malahit je snažan kamen, ali zahtijeva da se s njim postupa pažljivo. Najbolje ga je koristiti pod nadzorom kvalificiranog kristaloterapeuta. Toksičan je i smije se koristiti samo u svom poliranom obliku. Izbegavati udisanje njegovog praha. Malahit pojačava i pozitivnu i
negativnu energiju. Prizemljuje duhovne energije na planetu. Neki vjeruju da malahit još evoluira i da će biti jedan od najvažnijih isceljujućih kamenja novog milenijuma. Malahit je već sada značajan zaštitni kamen. Lako apsorbira negativnu energiju i zagađivače, skupljajući ih iz atmosfere i iz tijela. Trebalo bi ga čistiti i prije i poslije upotrebe, stavljanjem na sunce na grozdu kvarca. Malahit upija plutonijumsko zagađenje, štiti od svih vrsta radijacije. Također čisti elektromagnetno zagađenje i iscjeljuje zemljinu energiju. Čisti i aktivira čakre i povezuje s duhovnim vodstvom. Položen na treće oko aktivira vizualizaciju i natčulni vid. Na srcu donosi ravnotežu i harmoniju. Otvara srce bezuslovnoj ljubavi. Psihološki, malahit je kamen preobražaja. Život se mnogo intenzivnije živi pod utjecajem ovog avanturističkog kamena, koji podržava preuzimanje rizika i promjenu. Nemilosrdno ukazuje na ono šta blokira vaš duhovni rast. Malahit izvlači najdublje osjećaje i psihosomatske uzroke, raskida neželjene veze i izlizane modele, podučava kako da se preuzme odgovornost za vlastita djela, misli i osjećaje. Oslobađa inhibicija i potiče izražavanje osećaja. Ovaj kamen razvija suosećanje, ublažava stidljivost, podržava prijateljstvo. Malahit je korisan za psiho-seksualne probleme, posebno kada su oni izazvani traumatičnim seksualnim iskustvima u prošlim životima. Mentalno, malahit seže do korjena problema, pojačavajući intuiciju i uvid. Pomaže da se ublaže mentalni poremećaji, uključujući psihijatrijske bolesti, suprotstavlja se disleksiji. Jača sposobnost upijanja i prerade informacija, utječe na bolje opažanje i pomaže kod shvaćanja teških koncepata. Položen na solarni pleksus, malahit olakšava duboko emotivno iscjeljivanje. Oslobađa negativnih iskustava i starih trauma, izvlači potisnute osjećaje na površinu i obnavlja sposobnost dubokog disanja. U toj točki usklađuje srčanu s pupčanom čakrom, otkrivajući uvide. Na emotivnom nivou, može raspoloženje učiniti intenzivnijim, ali i promjenljivijim.
LIJEČENJE - Malahit je izuzetno prilagodljiv iscjeljujući kamen. Posebno je korisan za grčeve, uključujući menstrualne grčeve, olakšava porođaj. Odgovara ženskim spolnim organima i liječi sve spolne nezdravosti. Ovaj kamen snižava krvni pritisak, djeluje na astmu, artritis, epilepsiju, frakture, natekle zglobove, izrasline, putnu mučninu, vertigo, tumore, očni živac, gušteraču i slezenu. Usklađuje staničnu DNA strukturu, poboljšava imuni sustav. Malahit stimulira oslobađanje toksina iz jetre, smanjuje stvaranje kiseline u tkivu. Djeluje na dijabetes kada se nosi oko struka.
POLOŽAJ - Nositi na lijevoj ruci ili staviti na treće oko. Za liječenje staviti gdje god odgovara. Staviti na solarni pleksus da upije negativne emocije. Koristiti polirani malahit ili indirektnu metodu za pripremu eliksira. Eliksir koristiti samo izvana.
Napomena - Malahit može izazvati blago lupanje srca, tada ga treba odmah ukloniti i zamijeniti ružičastim kvarcom ili rodonitom.

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...