Eterična ulja u službi ljepote

Eterična ulja koristila su se još u antičko doba, iako se smatra da su se primjenjivala na Istoku još ranije, no često su padala u zaborav zbog era „kemijskih‟ lijekova. Ipak, zahvaljujući određenim pojedincima postala su ponovno predmetom proučavanja. Danas se nećemo baviti aromaterapijom, što podrazumijeva upotrebu eteričnih ulja u svrhu liječenja, već ćemo pokazati njihovu korisnost u održavanju ljepote našeg tijela.

Celulit
Kako ga se riješiti? Pitanje je to koje muči mnoge žene, a glavni krivci za njegovu pojavu su nepravilna prehrana, stres, nedostatak tjelovježbe, genetička predispozicija te utjecaj hormona. Ukoliko naš limfni sustav ne funkcionira na pravi način tj. ne izbacuje stanične viškove, oni se nagomilavaju te vezivno tkivo postane zasićeno tekućinom koja se s vremenom zgusne i stvara tvrde džepove koji formiraju omraženu „narančinu koru‟. Postoje tri vrste celulita, ili bolje rečeno tri stadija; tvrdi celulit, meki celulit i celulit s oteklinama. Ukoliko želimo celulit ukloniti, nije dovoljno samo primijenjivati kreme i ulja, već je potrebno promijeniti stil života te uvesti pravilnu prehranu.
Ne zaboravite piti vodu, njezinu smo važnost već više puta posebno naglašavli.
Oralna primjena eteričnih ulja:
Popijte dva puta dnevno po šalicu čaja od peteljki trešnje, troskota i kostrike s dodatkom 3 kapi eteričnog ulja limuna, a ujutro čim se ustanete, uzmite 2 žlice soka od breze.
Napravite aromatičnu kupku za celulit i masne naslage na način da u kupku stavite 3 žlice soli iz Mrtvog mora, 3 kapi eteričnog ulja ružmarina, 3 kapi iglice, 3 kapi naranče i 3 kapi eteričnog ulja čempresa.
Blato protiv celulita
Iskoristite ljekovitost zelene gline tako da uzmete 30 grama praha i razmutite u vodi, dodate 5 kapi eteričnog ulja kleke, 2 kapi čempresa, 2 kapi naranče te 2 kapi eteričnog ulja limuna.
Mješavinu nanesite na celulit i ostavite da djeluje oko 30 minuta.
Problemi s aknama
Nastaju uglavnom zbog upale lojnih žlijezda, a koža podložna aknama zadebljana je i masna.
Uzroci mogu biti različiti; neravnoteža hormona, stres, nepravilan način prehrane, lijekovi i dr.
Mlijeko za čišćenje lica
Uzmite 250 ml neutralnog mlijeka za lice te mu dodajte 6 kapi eteričnog ulja tamjana, 10 kapi čajevca, 10 kapi lavande i šest kapi eteričnog ulja limuna.
Losion protiv bubuljica
Uzmite 5 grama korijena bijelog sljeza, 5 grama korijena čička i 5 grama korijena mrkve. Stavite u pola litre vode te pustite da ključa 15 minuta.
Zrela koža
Nažalost, godine ostave trag na našem licu, nastaju bore te koža postaje suha. Godinama ne možemo pobjeći, ali preventivnim djelovanjem možemo postići odlične rezultate.
U preventivnoj terapiji važno je piti dosta vode, ne izagati se pretjerano suncu, izbjegavati konzerviranu hranu, suhomesnate proizvode te smanjiti ili potpuno prestati pušiti.
Mlijeko za omekšavanje kože
Uzmite 250 ml neutralnog mlijeka za kožu lica i kapnite 3 kapi eteričnog ulja limuna, 5 kapi lavande, 5 kapi nerolija, 5 kapi ruže, 5 kapi slatkog komorača i 3 kapi eteričnog ulja ružmarina. Mlijeko prije svake upotrebe protresite.
Maska protiv bora
Uzmete 10 ml jogurta, 10 grama meda i 10 grama usitnjene mrkve. Sve dobro pomiješajte i dodajte po 5 kapi eteričnih ulja nerolija, ruže i lavande. Držite 15 minuta i isperite toplom vodom.
Strije
Promjene na koži nastale zbog naglog povećanja tjelesne težine ili u trudnoći. Inače se ne mogu u potpunosti ukoniti, već samo ublažiti. Za spriječavanje pojave strija važna je hidratacija kao i vitamini A i E. Eterična ulja zbog svojih regenerativnih svojstava odličan su izbor za ovaj problem.
Ulje protiv strija
Uzmete 50 ml nevenovog ulja, 25 ml bademovog ulja, 25 ml ulja od pšeničnih klica, sve izmiješajte i u mješavinu kapnite 10 kapi eteričnog ulja tamjana, 20 kapi lavande i 10 kapi eteričnog ulja iglice (geranija).
Kupke s eteričnim uljem
Stavite 50 grama mekinja i 15 kapi eteričnog ulja lavande i 5 kapi eteričnog ulja mandarine u vodu za kupanje. Nakon kupanja upotrijebite ulje protiv strija koje smo prethodno opisali.
Žene su oduvijek brinule za svoju ljepotu i dotjeranost, no razlika je što danas koristimo kozmetiku koja je standardizirana tj. samo djelomično odgovara našoj koži te sadrži konzervanse i ostale kemijske dodatke zbog dužeg roka trajanja. Pomoću eteričnih ulja možemo sami pripremiti preparate koji zaista odgovaraju našoj koži, a uz to se na taj način ne brinemo samo o površini kože već i o dubljim slojevima, što je od velike važnosti za istinsku ljepotu i zdravlje naše kože.

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...