Domaći džem od limuna


Danas kada imamo sve manje vremena za sebe, privilegija je napraviti one starinske džemove koji iziskuju mnogo vremena i truda, zato mnogi od nas pribegavaju pravljenju ukusnih a brzih jela. Ovaj džem nije klasičan džem koji pravimo u jesen i imamo ga preko cele zime, možete ga napraviti kad god, jer limuna ima preko cele godine.
Kupite 4 limuna i za 20 minuta imate izvanredan džem, kiseo-sladak-gorak.

Najbolje je limun preko noći držati u rastvoru (soda bikarbona ili zeolit) da bi se kora očistila od hemijskog tretiranja.

Ukus ili slatkoća džema umnogome će zavisiti od količine šećera koju ćete upotrebiti. Ako želite da osetite komadiće limunove kore, nemojte ga potpuno usitniti tokom blendiranja. U ovom slučaju moj džem nije bio presladak.


Potrebno je:

  • 4 limuna
  • šećer
  • voda

Priprema:

  1. Limune presecite na polovine, stavite u šerpu, nalijte vodom i kuvajte 30 minuta na srednjoj temperaturi. 
  2. Limun procedite,i izmiksajte ga. Dobijeni pire izmerite (ja sam dobila 422g), dodajte pola količine šećera (211g) i pola količine vode(105g). Džem kuvajte 15 minuta od trenutka kad je prokuvao.
  3. Vruć džem sipajte u zagrejane tegle, zatvorite jako i teglu okrenite naopačke, neka se tako tegla ohladi.Ovaj džem može vam dugo trajati, ali kad teglu otvorite čuvajte je u frižideru. Ovaj način zatvaranja tegle praktikujem još od spremanja krastavaca i uvek je uspevalo, tako da se toga pridržavam uvek kada god je potrebno raditi sa teglama.

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...