Aromaterapija briše celulit - napravi svoj anticelulitni pripravak

Niti jedno proljeće ne može proći tako da samo uživamo u buđenju prirode, naletu nove energije, raznim mirisima i općenito uživanju u životu. Za većinu žena, kao i za neke
muškarce, u trenutku kada zimska odjeća koja savršeno skriva sve naše „nedostatke“ ustupi mjesto laganoj i lepršavoj proljetnoj odjeći, shvatimo dvije stvari. Prvo, koža nam je neprivlačne boje krede. Drugo, celulit je neoprostivo vidljiv.

Panika se polako diže i naravno, potpuno normalna reakcija je drastična dijeta, kupovina pregršt mazalica protiv celulita, članarina u obližnji fitnes klub. Da? Ne!

Kako bi pristupili problemu celulita ispravno, potrebno je znati nekoliko činjenica. Celulit je potpuno normalna pojava. Ako imate malo celulita na stražnjici, bedrima i trbuhu, nemojte se previše zamarati. Pogotovo kod žena zrelih godina, to je posljedica starenja i gubitka elasticiteta vezivnog tkiva, usporenosti limfnog sustava te zadržavanja vode i gomilanja toksina.

Celulit kao takav postaje problema ako je bolan i tvrd. Isto tako, višak celulita je oznaka usporene eliminacije toksina u tijelu pa to onda treba i tako gledati te tako rješavati. Nemojte nasjedati marketinškim trikovima i fotošopiranim ljepoticama koje vam se smješkaju s naslovnica. Dovoljno je pogledate neke fotografije prije i poslije fotošopiranja (koje vrlo lako možete pronaći na internetu), pa će vam sve biti jasno.

Zatim, tretman celulita je nešto što trebate „odrađivati“ cijele godine, a ne samo na proljeće (ili tijekom ljeta, za neke entuzijaste). Zaboravite na brzinsko rješavanje netom prije oblačenja kupaćih kostima, vaše zdravlje ipak zaslužuje dugoročnije planove.
Kako bi postigli lijepi izgled i prije svega zdravo tijelo, pridržavajte se sljedećih naputaka i uskoro ćete se osjećati zadovoljno i samosvjesno.

Zdrava dijeta i dovoljno tekućine

Pod dijetom ne mislim na smanjenje unosa hrane, već na način prehrane. Već vrapci na granama znaju da se zdrava prehrana treba bazirati na cjelovitim žitaricama, svježem voću i povrću (po mogućnosti lokalnom i sezonskom), grahoricama i naravno, dovoljno tekućine. Ako se pridržavate pravila zdrave prehrane i ne podlegnete svaki dan „čarima“ pržene, masne i općenito brze hrane, ustvari nećete ni trebati razmišljati koliko jedete i brojati kalorije. Zamislite prehranu u kojoj se sladite svježim voćem umjesto kolačima, a za glavni obrok na tanjuru prevladava povrće kuhano na pari. Teško da bi se od takvog stila života udebljali.

Istovremeno, ništa nemojte dovoditi do ekstrema. Jedite zdravo, ali nemojte se odricanjem dovesti do očaja. Dozvoljeni su mali izleti u nepodopštine - tu i tamo kakav kolačić, čokolada, pa i mala vrećica čipsa. Kao i većina stvari u životu, zdrava prehrana je maraton, a ne sprint - nemojte se toliko suzdržavati da na kraju odustanete zbog iscrpljenosti. Dokle god su izleti u čulne užitke iznimka, a ne pravilo, to je potpuno OK.

Ne zaboravite piti dovoljno tekućine. Prvenstveno mislim na vodu, ali naravno dolaze u obzir i čajevi, prirodni sokovi i napitci od žitarica. Dovoljan unos tekućine je potreban za optimalno funkcioniranje organizma, a pomaže i kod odstranjivanja toksina. Na primjer, ispijanje dovoljne količine vode je imperativ tijekom čišćenja organizma.

Ovdje možete koristiti i blagotvorno djelovanje hidrolata. Veliki broj hidrolata ima smisla uzimati oralno, a većina njih je vrlo ugodnog ukusa. Na primjer, hidrolat sjemena mrkve ili paprene metvice (detoksifikacija), ruže, nerolija, lavande (umirujuće djelovanje). Doziranje je jednostavno: jednu jušnu žlicu hidrolata pomiješajte s litrom vode i pijuckajte tijekom dana. Hidratizacija i ljekovitost u jednom.

Tjelovježba i sport

Opet trčimo maraton. Zaboravite na bjesomučno vježbanje kako bi skinuli višak kilograma prije ljeta. Sportom i rekreacijom se trebate baviti cijele godine, umjereno i primjereno vašem fizičkom stanju, godinama, aspiracijama i kondiciji. Doduše, proljeće nam otvara mnoge mogućnosti vježbanja koje nemamo tijekom zime, pa preporučujem da to obilato iskoristite. Bicikl, role, planinarenje ili jednostavno šetnja prirodom su izvanredan način da održimo kondiciju, potpuno besplatno.

Limfna drenaža

Ako je zadržavanje vode problem koji vas muči, tada je možda poželjno da si priuštite limfnu drenažu. Takva vrsta masaže potiče rad limfe i velika je pomoć na primjer kod otečenih nogu. Vrlo učinkovita limfna drenaža se provodi hidrolatima koji potiču rad limfe - cedrom i borovicom.

Piling tijela

Redovit piling, kako lica tako i tijela, uklanja mrtve stanice kože, potiče cirkulaciju, zaglađuje kožu. Odlična je metoda pripreme kože za nanošenje mješavine protiv celulita. Također, ako imate problema s uraslim dlačicama, redovit piling tu može pomoći.

Za izradu odličnog pilinga, dovoljno je samo pogledate u svoju smočnicu. Sol, šećer, kukuruzna krupica, samljevena zob...to se sve eksfolijanti koje možete koristiti za njegu tijela. Jednostavno pomiješajte s biljnim uljem i kada dobijete kašastu smjesu, piling je spreman. Utrljajte nježno, ali odlučno po nogama, stražnjici, trbuhu i rukama kružnim pokretima, te se istuširajte. Koža će biti mekana, glatka, a zbog ulja i nahranjena. Postupak ponavljajte svakih 7-14 dana.

Masaža

Naravno, masaža anticelulitnim pripravkom. Možete se prepustiti iskusnim rukama terapeuta, ili možete sami nanositi mješavinu, uz blagu masažu koja je neizbježna dok je utrljavate. Koja ulja koristiti? Većina anticelulitnih pripravaka na tržištu se baziraju na zaglađivanju kože, što nam može pružiti trenutačno zadovoljstvo nakon što ga nanesemo na kožu, ali to definitivno nije dugoročno rješenje.

Aromaterapijski pristup se bazira na poboljšanju cirkulacije, protoka limfe te na eliminaciju masnih naslaga. Recept je pomalo kompliciran jer sadrži ni više ni manje nego 7 eteričnih ulja (+ jedno dopunsko), pa predstavlja i veći početni izdatak za kućni budžet.Sami odlučite hoćete li se prihvatiti „uradi sam“ pothvata, ili ćete posegnuti za gotovim mješavinama (postoje i vrlo kvalitetne gotove mješavine).

Dakle, za entuzijaste slijedi recept:
- 2mL eterično ulje limunski eukaliptus
- 2mL eterično ulje limun
- 1mL eterično ulje ljekovita kadulja
- 1mL eterično ulje ružmarin kt. cineol
- 2mL eterično ulje cedar (atlaski ili himalajski)
- 1mL eterično ulje čempres
- 1mL eterično ulje borovica
- 5 kapi apsolut fukus (opcija)
- 90mL biljnog ulja

Biljno ulje možete u principu koristiti bilo koje, po uvjetom da mu je upojnost zadovoljavajuća. Za celulit su inače najpopularnija ulja lješnjaka, koje dodatno potiče cirkulaciju, i macerat centele ili bršljana u nekom biljnom ulju, koji i samostalno djeluju protiv celulita. Mješavina se nanosi svakodnevno, po mogućnosti dva puta dnevno na područja zahvaćena celulitom, uz kružnu masažu. Tretman traje mjesec dana.
Koncentracija eteričnih ulja je povisoka, pa nemojte ovakvu mješavinu koristiti za cijelo tijelo, nego samo lokalno. Ako želite ovakvu mješavinu za njegu cijelog tijela, smanjite količinu eteričnih ulja tri puta. Također, mješavinu nanosite u tankom sloju - od debljeg sloja bit ćete samo masni, a djelotvornost se neće povećati.

Ovakva mješavina nije namijenjena za trudnice i dojilje. One mogu koristiti čisti macerat centele, bez dodatka eteričnih ulja. Za ljubitelje „uradi sam“ prirodne kozmetike, kombinacija eteričnih ulja navedena u receptu se može i dodati u gel (2%-tni ksantanski gel može primiti toliku količinu eteričnih ulja). U tom slučaju se mogu koristiti i neki drugi korisni dodaci poput kofeina (lipolitik, zaglađuje kožu) ili ekstrakti algi poput fukusa.

Glinene maske za tijelo


Ukratko ću spomenuti da i maske od zelene gline mogu jako puno pomoći kod eliminacije toksina i zaglađivanja kože. S obzirom na to da to nije praktičan tretman i mislim da rijetko koja žena ima vremena, volje i živaca za odrađivanje tako nečega, neću ulaziti u previše detalja. Ali opet, možda sam u krivu...

Dakle, zelenu glinu miješajte s vodom (ili hidrolatom cedra, borovice ili ružmarina cineola) dok ne dobijete jednoličnu masu gustoće, na primjer, pudinga. Prema želji, u smjesu možete dodati i eteričnih ulja navedenih u receptu za uljnu mješavinu. Nanesite u srednje debelom sloju na zahvaćena područja i ostavite dvadesetak minuta (da, cijelo vrijeme trebate stajati, goli, jer s glinom na stražnjici ne možete sjesti), te isperite vodom odnosno istuširajte se. Postupak ponavljajte jednom tjedno.

Da li ste i vi osjetili prve tople zrake sunca i dobili poriv da na brzinu riješite sve svoje nedostatke? Nemojte, a i nemojte se zabrinjavati oko svog izgleda. Pratite opisane savjete i počnite se pripremati ne za ovo ljeto, nego sljedeće. I nikada ne zaboravite, ljepota je u očima promatrača.

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...