10 savjeta za zdravu obitelj

Zdravlje vaše djece u velikoj mjeri ovisi o vama, jer djeca prirodno razvijaju jednake zdravstvene navike kao njihovi roditelji.
Ako želite da vam djeca odrastu zdrava i sretna, tada ih tome trebate naučiti svojim primjerom.
  • Budite dobar uzor




Svojoj djeci možete pokazati primjerom kako sjedilački način života nije dobar. Aktivirajte se, manje vremena provodite ispred televizora i smanjite unos nezdrave brze hrane.

  • Sjedite i jedite kao obitelj




Unatoč užurbanom rasporedu trebali biste pronaći vremena za svakodnevne zajedničke obroke.
  • Neka tjelovježba postane obiteljska aktivnost




Vaša djeca će radije vježbati ako i vi vježbate, posebno ako tjelovježbu pretvorite u zabavnu obiteljsku aktivnost.
  • Ograničite vrijeme za TV i kompjuter




I odrasli i djeca previše vremena provode za računalom i ispred televizora. To može voditi do debljanja i drugih problema vezanih uz sjedilački način života.
  •  Naučite djecu kuhati




Drugi način, osim zajedničkih obroka, da provedete kvalitetno vrijeme sa svojim djetetom je da ih uključite u pripremu obroka. Neka idu s vama u nabavku namirnica, objasnite im zbog čega birate određene vrste i sl. sve do posluživanja.
  • Nemojte nagrađivati djecu hranom




Iako je vrlo jednostavno za nešto dobro što su napravili kupiti djeci sladoled ili slatkiš, pronađite drugi način za motivaciju. Odvedite ih u kino, na predstavu, omiljeni sportski teren ili dopustite im da prijatelji prespavaju kod njih.
  • I brza hrana neka bude zdrava




Brzu hranu ne možemo izbjeći, ali se ipak možemo odlučiti za koliko-toliko zdravije opcije.
  • Na stolu držite voće umjesto slatkiša




Jagode, trešnje, višnje, suhe grožđice… Postoji mnogo opcija, asigurno će se i vašem djetetu svidjeti neko voće. Nemojte ga kljukati ružnom hranom i onom koju ne voli, nego pronađite zdrave verzije onoga što voli.
  • Naučite dijete o porcijama




Budući su restorani koji nude veće porcije i posjećeniji dijete bi moglo steći dojam da je više bolje. Objesite mu veličine porcije i učite ga pravilnoj uporabi pribora.
  • Ako vaše dijete ima problem s težinom nemojte ga ignorirati





Najgore što možete napraviti je optuživati dijete da je proždrljivo ili slično. Umjesto toga zakažite sastanak s nutricionistom, neka vama, ali i djetetu objasni kako bi se trebalo zdravo hraniti.

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...