Najbolji način da prestanete da pušite

Postoji naš "ljudski mozak“ koji odlučuje šta bi trebalo da radimo i "životinjski“ koji djeluje instinktivno. I upravo nas taj "životinjski“ dio naše ličnosti sprečava da prestanemo da pušimo. A čak i ako uspijemo da mu se odupremo, pred nama je dug put, a nauka je otkrila šta moramo da uradimo kako bi držali stvari pod kontrolom.


Od samog trenutka kada odlučimo da želimo da prestanemo da pušimo, i koncentracija nikotina u mozgu počinje da opada, što će se desiti nakon sat ili dva i počinje da nam se javlja želja za cigaretom. Potrebno je da pronađemo način da joj se odupremo po svaku cijenu. 
Nauka ima par savjeta koji mogu da pomognu: 


Nema ustezanja 

Najbolje je ne smanjivati broj cigareta prije samog čina prestajanja, samo odaberite trenutak i raskrstite sa cigaretama. 

Uspravite se nakon padanja 

Jednom kada ste donijeli odluku, uradite sve što je u vašoj moći da izbjegnete povremene povratke poroku. Ali kao se to i desi, nemojte biti prestrogi prema sebi i definitivno nemojte odustati, budite još odlučniji. 

Budite spremni na sve 

Očekuju vas bjes, nemir, glad, manjak koncentracije i depresija. Ovo su sve simptomi skidanja sa nikotina i proći će za par nedelja. Vjerovatno ćete se i ugojiti, ali ne brinite o tome dok ste u procesu odvikavanja. Od velike pomoći može da bude i neka fizička aktivnost pošto može da smanji potrebu za nikotinom. 

Oslobodite se iskušenja 

Počnite da razmišljate kao nepušač. Recimo, u prodavnici nemate potrebu da zapalite cigaretu jer je pušenje zabranjeno, neka vaš život bude poput te prodavnice. 

Klonite se iskušenja. Ako možete da izbjegavate sva mjesta i situacije koje bi mogle da vas natjeraju da poželite cigaretu, to će biti od velike pomoći. 

Planirate šta sve možete da radite tokom pauza ili obroka što bi moglo da zamjeni pušenje. Najveći rizik vjerovatno će predstavljati drugi pušači i kontakt sa njima bi trebalo da bude sveden na minimum. 

E-cigarete 

Možda možete da probate da iskontrolišete porive uz pomoć elektronske cigarete. Iako o njima znamo manje nego o drugim nikotinskim proizvodima, one očigledno pružaju pomoć ljudima koji pokušavaju da ostave cigarete i predstavljaju jedan od najpopularnijih metoda da se to ostvari. 

Međutim, ako u nekom trenutku pokleknete, ne brnite. Napravite pauzu i ponovo pokušajte kada budete bili spremni. 

Journal De Luxe