DA VAM SUDOVI BLISTAJU

Teflonski tiganji, koji ne smeju da se ribaju, mogu da se očiste praškom za pecivo, kamenčić sprečava taloženje kamenca, a kečap vraća sjaj bakru. Zvuči šašavo, ali vredi probati
Sve domaćice su se bar jedanput u životu našle u situaciji da im je nešto zagorelo, da, ma koliko se trudile, ne mogu da očiste bakarno posuđe ili da skinu uporne fleke sa posuđa od oplemenjenog čelika. One srećnije su u svom okruženju imale mame, bake i tetke da im pomognu dok su druge oštećene stvari bacale i kupovale nove. Da sebe ne biste bacale u takvu vrstu troška, nudimo vam nekoliko trikova.


 
Aluminijumski lonac

  Ako nešto zagori u aluminijumskom loncu, napunite ga vodom i ostavite da odstoji sat vremena. Potom naseckajte luk na osmine, stavite u vodu zajedno sa kašikom soli i kuvajte 10 minuta. Zagoreli sloj će omekšati pa ćete lonac moći da očistite sunđerom.


  Mrlje i ogrebotine
  Posuđe od oplemenjenog čelika je lako za održavanje, ali i lako dobija mrlje i ogrebotine. Možete ih ukloniti ako pomešate supenu kašiku tečnog sapuna sa kašikom mlevene krede dok ne dobijete ravnomernu masu. Nanesite malo na krpu i izribajte vlažni lonac, a potom ispolirajte.
  Osetljivo posuđe
  Tiganje od teflona ili sličnih materijala lako ćete očistiti ako u njima prokuvate vodu sa dve kašike praška za pecivo, zatim odlijete i operete. Iako se na njih hrana manje lepi, nijedno posuđe nije otporno na mrlje. Možete ih ukloniti tako što ćete ih istrljati krpom umočenom u nerazređeno sirće. Tvrdokorne mrlje i naslage na svim vrstama posuđa uklonićete ako pomešate dve kašike sode bikarbone s pola šolje sirćeta i šoljom vode i pustite da ključa 10 minuta.
  Kečap za sjaj
  Ako ostanete bez žice za ribanje posuđa, može poslužiti aluminijumska folija. Zgužvajte je u lopticu pa njom istrljajte lonce i tiganje. Za čišćenje vrlo masnog posuđa, količini deterdženta koju obično koristite dodajte dve kašičice sode bikarbone i operite kao inače. Tableta za čišćenje zubnih proteza takođe može da posluži za čišćenje emajliranog posuđa - napunite ga vodom i ubacite tabletu. Pričekajte da prestane da se peni i posuđe će biti čisto. Bakarnim loncima sjaj možete da vratite trljanjem kečapom.
  Još nekoliko saveta:
  - Zapečene ostatke može da ukloni so ako se pospe pre pranja. Malo navlažite zapečene delove i ostavite da odstoji dok se ostaci ne odvoje. Potom operite posuđe.
  - Taloženje kamenca u čajniku možete da sprečite tako što ćete u njega staviti kamenčić. Već nastali kamenac možete da uklonite prokuvavanjem vode u koju ste dodali 100 ml sirćeta.
  - Da ne bi zarđalo, oprano posuđe od gvožđa istrljajte jestivim uljem. Ako zarđa, trljajte četkom umočenom u mešavinu 500 ml vode i kašiku limunske kiseline.
  - Gumicu na ekspres-loncu koja više ne drži čvrsto ili se osušila možete da obnovite tako što ćete je umakati 20 minuta u vruću vodu, a zatim istrljati jestivim uljem.

Journal De Luxe